L'ACATCOR alerta sobre les greus conseqüències de la sequera en determinades produccions

REDACCIÓ
Publicat: 
07-05-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L'ACATCOR alerta sobre les greus conseqüències de la sequera en determinades produccions
    Peu de foto: 
    ACATCOR

L’Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR) ha alertat sobre les greus conseqüències de la sequera en determinades produccions de tot el país i ha fet referència a “l’alerta alimentària” que viu Catalunya. 

Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes

En aquest sentit, cal destacar la situació de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes, que el passat estiu només va poder disposar d'una dotació del 41,67% de la normal, i enguany no té suficient aigua per al reg dels seus dos cultius principals, l'avellaner i l'olivera. Això té conseqüències greus, com ara la necessitat d'arrencar els avellaners que no tinguin altres alternatives de reg, la pèrdua de la collita d'olivera i les repercussions sobre tota la indústria agroalimentària que gira al voltant d'aquests conreus.
 
Des de la Comunitat de Regants alerten que, a banda de la repercussió directa sobre el productor, té repercussions sobre tota la indústria agroalimentària que gira al voltant d'aquests conreus, propicia l'abandonament del camp, l'increment de la massa forestal i del consegüent risc d'incendi i el descontrol de la fauna salvatge, i l'increment de la petjada de carboni. La situació també afectarà la Comunitat de Regants, ja que sense poder regar i amb la gent sense ingressos, es farà difícil el cobrament de les taxes de manteniment, per la qual cosa demanen ajuts per als regants i les comunitats per a la seva subsistència.
 
En aquest sentit, la comunitat posa en dubte la garantia que els ha donat l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) que mantindran el cabal assignat fins al final d'agost, ja que depenen de l'aigua de boca que ha de consumir Barcelona i l'àrea metropolitana. Això podria suposar pèrdues importants per als productors, sobretot en el cas de l'arròs, que no té cap altre cultiu substitutiu possible. D’aquesta manera, la comunitat ha criticat la manca de respostes clares i concretes del Departament al llarg dels darrers mesos i ha demanat una actuació urgent per evitar que la situació afecti greument el sector agrícola a tot Catalunya. 

Segarra-Garrigues

El Canal Segarra-Garrigues és actualment l'encarregat de regar més de 7.000 hectàrees de terreny, però la situació de sequera està afectant greument la producció agrícola. Les 2.147 hectàrees destinades a cereal d'hivern i blat de moro només podran fer una collita, ja que la sequera impedeix el cultiu d'estiu, mentre que per als altres cultius, l'aigua disponible és insuficient per salvar els arbres i garantir una collita. Això representa una important pèrdua per als pagesos i pot posar en perill la producció agrícola de la zona.
 

Canal d’Urgell

La situació al Canal d'Urgell és greu, ja que el canal principal rega 50.000 hectàrees i s'ha hagut de prioritzar el reg dels arbres per sobre dels cultius de cereal d'hivern i altres cultius com l'alfals i el boreig. En aquest sentit, no s'ha pogut completar totalment el reg del cereal d'hivern, i hi ha 15.000 hectàrees de cultius com l'alfals que no es reguen des que va tancar el Canal d'Urgell.
 
Actualment, només es pot fer un reg per als arbres a principis de juny, però no es té garantia de poder salvar-los durant tota la campanya, ja que els arbres requereixen ser regats periòdicament fins al setembre i ara per ara no hi ha aigua garantida i es depèn de la pluviometria. La situació és preocupant per als pagesos que depenen del canal per regar les seves terres.

Comparteix

També t'interessarà