L'ACATCOR demana un finançament a mida per a les comunitats de regants

REDACCIÓ
26-03-2022
  • L'ACATCOR demana un finançament a mida per a les comunitats de regants

L’ACATCOR, l’Associació Catalana de Comunitats de Regants, ha celebrat aquesta setmana la seva Junta Directiva, que celebra cada tres mesos, i també s’han dut a terme reunions amb diferents agents econòmics, socials i del sector agrari, per reclamar, entre altres coses, un finançament a mida que permeti a les comunitats de regants portar a terme els seus projectes. Les diferents trobades, que s’han celebrat coincidint amb la setmana del Dia Mundial de l’Aigua, també han servit per compartir amb els diferents col·lectius la necessitat d’emprendre accions conjuntes que permetin posar en valor el regadiu i els seus beneficis per al conjunt de la societat.

Junta Directiva de l’Associació Catalana de Comunitats de Regants

La Junta Directiva de l’ACATCOR, celebrada aquest dijous al vespre, ha servit per repassar les accions que ha dut a terme l’associació en els darrers mesos, i per preparar els detalls de la IX Trobada de Comunitats de Regants, que organitza anualment l’ACATCOR i que està prevista per al pròxim mes de maig a Reus. Així mateix, les diferents persones que integren la Junta han fet balanç de les reunions dutes a terme en les darreres setmanes, i han decidit alguns aspectes administratius del funcionament de l’entitat, entre altres coses.

Necessitat de tenir un crèdit a mida

Igualment, l’ACATCOR s’ha reunit aquesta setmana amb representants de l’Institut Català de Finances (ICF) per demanar un finançament a mida per a les comunitats de regants. En concret, l’associació ha plantejat a l’entitat bancària pública la possibilitat d’oferir préstecs a les comunitats amb terminis més llargs, tenint en compte que normalment, les renovacions de regadiu són grans obres que requereixen de molta inversió i que, per tant, no es poden assumir en períodes curts de temps. En aquest sentit, l’entitat recorda que normalment, l’administració finança una part d’aquests projectes, i que són les mateixes comunitats les que han d’assumir la resta del cost, i que, per tant, ho acaben pagant els comuners, que veuen duplicades les seves quotes. L’ICF ha mostrat molta predisposició a col·laborar amb l’associació dels regants, i continuaran mantenint reunions amb l’objectiu d’estudiar possibilitats per assolir un acord que acabi incentivant que les comunitats de regants puguin portar a terme els seus projectes.

Posar en valor el regadiu

Aquesta setmana, coincidint amb el Dia Mundial de l’Aigua, el gerent de l’ACATCOR, Ramon Lletjós, ha estat un dels membres del Jurat del  Comité Cientific del Congrés de l’Aigua 2023, i ha participat en el lliurament dels Premis de l’Aigua 2022, convocats per l’Associació Catalana d’Amics de l’Aigua.

L’ACATCOR també s’ha reunit amb representants d’Unió de Pagesos, en una trobada virtual que ha servit per donar a conèixer a l’entitat agrària quins són els objectius de l’associació de comunitats de regants. La trobada ha servit per posar de manifest la necessitat que hi hagi una col·laboració entre organitzacions que permeti posar en valor el sector del regadiu, així com la seva tasca per al conjunt de la societat. Igualment, també s’ha coincidit que cal buscar una estratègia comuna que incentivi el relleu generacional al reg.

També han pogut conèixer el projecte Smart-Farming a càrrec de l'empresa de l’àmbit de les TIC Xtrem, que aposta pel 5G com a tecnologia per a les explotacions agrícoles, per fer el salt de l’agricultura de precisió, a l’agricultura digital. El projecte vol dotar d’una estructura bàsica el territori agrícola, per tal que pugui ser utilitzada pel sector, a l’hora de fer les explotacions més competitives i garantir un estalvi d’aigua, fitosanitaris i adobs, entre altres.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta