L'ACATCOR promourà la recerca universitària en el sector del regadiu

REDACCIÓ
Publicat: 
22-10-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L'ACATCOR promourà la recerca universitària en el sector del regadiu
    Peu de foto: 
    Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR)

L’Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR) ha celebrat aquest dijous la seva Junta Directiva, que ha servit per establir diferents línies de treball referents als convenis que ha subscrit l’associació, i per preparar, d’una banda, la trobada amb les diferents entitats i empreses patrocinadores, que tindrà lloc el pròxim 9 de novembre i, de l’altra, la X Trobada de Comunitats de Regants, prevista pel mes de març a Barcelona.

En concret, la Junta Directiva, celebrada a la seu de l’entitat, a l’Escola Agrària de Tàrrega, ha servit per abordar les diferents maneres que té l’ACATCOR motivar els i les estudiants de les universitats catalanes per tal que facin els seus treballs de fi de grau, de fi de màster, o les seves tesis doctorals sobre el regadiu. Tot, amb l’objectiu de fomentar la recerca i de donar una solució acadèmica a les problemàtiques que té el sector.

Facilitar la recerca universitària en el regadiu

En aquest sentit, la Junta Directiva ha acordat, en una primera fase, detectar els problemes que tenen els diferents territoris pel que fa al reg i proposar un seguit de temes a les diferents universitats perquè els i les estudiants de les universitats catalanes els tinguin en compte a l’hora de fer els seus treballs. Igualment, l’entitat vol posar a disposició de l’estudiantat tota la documentació que requereixin per part de les comunitats de regants, així com el bagatge dels seus membres a l’hora de fer un seguiment dels treballs.

D’aquesta manera, els treballs es podrien dedicar, per exemple, a comptabilitzar els canals i les basses de reg al nostre país, davant la manca d’un registre en aquest sentit. Aquesta catalogació permetria tenir el regadiu ordenat, per exemple, a l’hora de plantejar la instal·lació de plaques solars en aquests espais.

A mig termini, l’entitat també es planteja engegar uns premis que reconeguin el millor dels treballs enfocat al regadiu, així com fer una càtedra per promoure aquests estudis. Actualment, l’ACATCOR té convenis signats amb la Universitat de Lleida (UdL), la Universitat Rovira i Virgili (URV), la Universitat de Girona (UdG) i la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC).

Preparació de les pròximes trobades

La Junta Directiva de l’ACATCOR també ha servit per ultimar els detalls de la trobada amb els patrocinadors, col·laboradors i grans patrocinadors de l’entitat, que està prevista per al pròxim 9 de novembre, i comptarà previsiblement amb la participació del Subdirector General d’Infraestructures del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Antonio Enjuanes. Igualment, ha servit per abordar la X Trobada de Comunitats de Regants de Catalunya, que està prevista per finals del mes de març a Barcelona.

La trobada també ha servit per tornar a posar de manifest la necessitat que l’ACATCOR formi part del consell d’administració de l’ACA, i, en aquest sentit, els membres de l’ACATCOR han reclamat a l’ACA un contacte més directe amb el territori, i convertir-se en l’interlocutor de les comunitats de regants catalanes, en reunir-ne un 80% del total.

Comparteix

També t'interessarà