L'aeroport de Lleida-Alguaire inaugura un nou vertiport experimental per a drons

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
17-07-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L'aeroport de Lleida-Alguaire inaugura un nou vertiport experimental per a drons
    Peu de foto: 
    El nou vertiport per a drons a l'aeroport de Lleida-Alguaire ©Departament de Territori

L'Aeroport de Lleida-Alguaire ha estrenat un nou vertiport experimental, acollint exercicis i operacions logístiques comercials amb drons. Aquesta nova estació, destinada a drons petits i mitjans, complementa l'estació de grans dimensions per a proves de vehicles aeris no tripulats inaugurada l'octubre de 2023.

Les simulacions realitzades aquest dimecres inclouen exercicis i operacions rutinàries per fomentar l'adopció de la tecnologia U-space. Aquestes tecnologies i serveis digitals proporcionen un accés segur i eficient a l'espai aeri per als vehicles autònoms. L'activitat s'emmarca en el projecte U-ELCOME, en el qual participen Aeroports de Catalunya, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), juntament amb 51 socis internacionals.

L'aeroport de Lleida-Alguaire bat rècord d'operacions de vol al maig amb més de 4.000 moviments
Peu de foto: 
Aeroport Lleida - Alguaire ©Oriol Bosch

Durant la jornada, la UPC ha ofert una sessió formativa dirigida al personal de l'Aeroport de Lleida-Alguaire, Aeroports de Catalunya i proveïdors de serveis Skyway. La sessió ha aprofundit en els conceptes generals d'U-space, la seva arquitectura de serveis, i els sistemes USSP (proveïdors de serveis U-Space), que seran responsables de proveir serveis als operadors de dron.

Aquesta setmana també s'han desenvolupat operacions intensives amb drons, emulant un corredor logístic entre la ciutat de Lleida i l'aeroport. L'objectiu d'aquest exercici és avaluar la integració de l'espai aeri U-space al voltant d'una infraestructura aeroportuària. Les simulacions demostratives han presentat eines per facilitar la coordinació entre els operadors de dron i els gestors aeroportuaris.

El futur de les operacions amb drons, tant en l'àmbit comercial com en el de la seguretat, es basa en el desplegament de la tecnologia U-space. Aquesta tecnologia consisteix en una arquitectura de serveis digitals orientada a la planificació estratègica i el suport a l'execució tàctica. A més, facilitarà els vols de drons en escenaris amb alta densitat d'operacions, garantint un nivell de seguretat adequat al risc.

D'aquesta manera, l'aeroport lleidatà continua apostant per projectes tecnològics i innovadors amb l'objectiu d'atraure empreses emergents i projectes de noves tecnologies aplicades als nous combustibles i la nova mobilitat aèria.

Comparteix

També t'interessarà