L'Alt Pirineu i Aran necessitarà un miler d'habitatges en els pròxims vint anys per a polítiques socials

ACN
30-11-2021
  • preview turirsme pirineus

Les comarques de l'Alt Pirineu i Aran necessitaran 1.088 habitatges en les pròximes dues dècades per tal de complir amb els requisits de les àrees de demanda residencial forta i acreditada, les quals hauran de disposar d'un 15% mínim de vivendes destinades a polítiques socials per complir amb l'objectiu de la solidaritat urbana. Cal tenir en compte que 163 municipis de Catalunya, on hi resideix el 82,7% de la població, estan dins d'aquesta zona i que cinc d'aquests es troben a les l'àmbit territorial pirinenc. Es tracta de la Seu d'Urgell, Puigcerdà, Tremp el Pont de Suert i Sort, on hi viuen el 44% dels habitants. Tot plegat es recull al Pla Territorial Sectorial de l'Habitatge (PTSH), l'instrument de planificació fins al 2042. 

La Secretaria d'Habitatge i Inclusió Social, del Departament de Drets Socials, ha organitzat unes Jornades territorialitzades, adreçades als municipis que formen part de les àrees de demanda forta i acreditada. Aquestes volen incidir en els aspectes més concrets i específics de cada territori per tal que el PTSH pugui atendre la diversitat. Per a la consecució dels seus objectius, el Pla divideix el territori de Catalunya en àrees que configuren els àmbits d'actuació i que són: les àrees de demanda residencial forta i acreditada, les àrees preferents, les àrees no preferents i les àrees rurals.

Pel que fa als cinc municipis pirinencs que formen part de l'àrea de demanda residencial forta i acreditada, es calcula que la Seu d'Urgell necessitarà destinar 494 habitatges a polítiques socials. Mentre, en el cas de Puigcerdà es projecta que en seran 329, 127 més a Tremp, 82 al Pont de Suert i 57 a Sort.

D'altra banda, Vielha e Mijaran és l'únic municipi considerat àrea preferent, on viu el 8% de la població, i ha d'assolir que el parc de lloguer social sigui del 2,8%. A més, haurà de promoure quinquennalment nous habitatges amb protecció oficial de compravenda, de tinences intermèdies o de lloguer social a raó de 7 habitatges per cada 1.000 habitants. La Pobla de Segur (Pallars Jussà), amb un 4% de la població, forma part de l'àrea no preferent, on viu el 18% de la població i ha d'assolir que el parc de lloguer social sigui del 2,4%.

La resta de municipis, 114, formen part de les àrees rurals on viu el 45% del total de la població de l'àmbit de l'Alt Pirineu i Aran. Aquests municipis han de complir amb l'objectiu d'incrementar el seu parc de lloguer social fins assolir com a mínim l'1% del total del parc d'habitatges principals del municipi i seran objecte d'un dels plans específics que contempla el Pla Territorial Sectorial d'Habitatge a desenvolupar, el pla específic de les àrees rurals.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta