L’Alt Urgell registra el sisme més potent del mil·lenni, percebut a Barcelona i a Osca

C. SANS
04-04-2019
  • L’Alt Urgell registra el sisme més potent del mil·lenni, percebut a Barcelona i a Osca

L’Alt Urgell va registrar ahir el terratrèmol més potent a Catalunya d’aquest mil·lenni, que es va percebre en bona part de Lleida, Barcelona i Osca. No va provocar ferits ni danys personals greus i només va moure copes i mobles i va despenjar quadres. Va ser de 4,2 graus en l’escala de Richter segons l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), de 4,5 segons l’Instituto Geográfico Nacional i de 4,3 segons la delegació del Govern espanyol. L’epicentre es va localitzar a la Parròquia d’Hortó (Ribera d’Urgellet) a aproximadament 1 quilòmetre de profunditat i a les 17.29 hores. El sisme més potent fins a la data va ser el 2004 a Queralbs (Girona), de 4,3 graus.

L’alcaldessa de Ribera d’Urgellet, Josefina Lladós, va explicar que el moviment va ser percebut “durant 4 o 5 segons, i acompanyat de molt de soroll” i va ser “com si haguessin sacsejat la casa”. A la Seu també es va notar i un cartell del col·legi Mossèn Albert Vives es va despenjar de forma parcial. El centre el va retirar per precaució. Es van registrar un centenar de rèpliques del sisme, entre les quals una de 2,7 graus a les Valls d’Aguilar i una altra de 2,2 entre Tírvia i Alins. El 112 va rebre 42 trucades, gairebé la meitat des de l’àrea metropolitana de Barcelona. Protecció Civil va activar la fase de prealerta del pla Sismicat i l’ICGC va rebre unes 300 enquestes de percepció del terratrèmol.

Per la seua part, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre va iniciar la revisió de les preses situades a Oliana i Rialb d’acord amb els plans d’emergència, que fixen un protocol d’auscultacions i inspeccions visuals durant diversos dies. A Oliana no van trobar desperfectes. El geòleg i responsable de Meteo Pirineus Catalans, Albert de Gràcia, va valorar que un terratrèmol com el d’ahir no hauria de generar cap tipus de preocupació.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Veus encertat confinar de nou Lleida i el Baix Segrià?