L’Aragó i Catalunya estalviarà 600.000 euros l’any a l’eliminar 4 bombatges

MARÍA MOLINA
15-11-2019
  • L’Aragó i Catalunya estalviarà 600.000 euros l’any a l’eliminar 4 bombatges

L’Aragó i Catalunya va informar ahir a l’assemblea de regants que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) impulsarà la canonada de la Mola, una de les primeres infraestructures amb què el canal vol començar a suprimir totes les estacions de bombatge. Aquesta canonada de 6 quilòmetres costarà 5 milions d’euros. Partirà de la séquia de la Mola i transcorrerà paral·lel a la conducció principal per portar l’aigua per gravetat a 4.000 hectàrees de Tamarit, a la comarca de la Llitera (Osca).

Segons el president de la comunitat de regants, José Luis Pérez, això permetrà eliminar quatre estacions de retrobombatge que ara serveixen per elevar l’aigua des del coll de Foix fins a aquesta zona. D’aquesta forma s’estalviaran fins a 600.000 euros anuals, el cost de la factura elèctrica que suposa engegar les bombes.

La intenció de l’Aragó i Catalunya és construir una xarxa de canonades paral·leles al canal principal que reguin per gravetat i eliminar els bombatges per reduir despeses energètiques i potenciar actuacions sostenibles. Pérez va apuntar que els regants ja han donat llum verda al projecte i que la CHE ha assumit avançar el finançament. Els regants podran tornar la inversió en un termini de 25 anys, va remarcar. De fet, ja ha passat la fase d’exposició pública en la qual ha rebut algunes al·legacions tècniques que la CHE haurà de resoldre. “Només esperem que hi hagi un Govern en actiu a Madrid per començar a treballar”, va remarcar Pérez.

L’assemblea va aprovar el pressupost del 2020, que supera els 900.000 euros per a la gestió del canal i algunes obres de reparació, així com el cànon d’explotació de Sant Salvador. Suposarà una despesa de 350.000 euros que abonaran a l’empresa pública estatal Acuaes. La taxa d’explotació de Barasona es ratificarà al febrer. En un altre ordre de coses, es va analitzar la campanya de reg, que s’ha salvat amb dificultat per la sequera, encara que es va constatar que tant Barasona com Sant Salvador es van recuperant per les últimes pluges.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Els plans per aquestes vacances són...