L'Aran modificarà la Llei de llengües oficials en l'ensenyament

REDACCIÓ
Publicat: 
03-11-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L'Aran modificarà la Llei de llengües oficials en l'ensenyament
    Peu de foto: 
    Conselh Generau d'Aran

El Ple del Conselh Generau d’Aran ha aprovat avui, per unanimitat, la proposició de llei de modificació de la disposició addicional de la Llei 8/2022, del 9 de juny, sobre l'ús i aprenentatge de les llengües oficials en l'ensenyament no universitari, que elimina el caràcter de llengua vehicular de l'aranès.

“Tal com vam anunciar el mes de juliol passat i com vam traslladar als grups parlamentaris al setembre, el Conselh Generau d’Aran presentarà demà una iniciativa legislativa al Parlament de Catalunya per a sol·licitar la modificació de la disposició addicional de la Llei perquè l'aranès recuperi el caràcter dellengua vehicular de l'escola aranesa” afirmava la síndica d'Aran, Maria Vergés, afegint que: “demanarem tant a la Mesa del Parlament com als grups polítics que aquesta iniciativa legislativa sigui tramitada per procediment de lectura única per a no allargar més aquesta situació de falta de seguretat jurídica per a la nostra llengua”.

Vergés també explicava que: “som conscients de la polèmica que ha acompanyat a l'aprovació d'aquesta Llei però, de la mateixa manera que la pròpia Llei ens va relegar a una disposició addicional única, entenem que la modificació d'aquesta disposició addicional no ha d'interferir en la resta de l'articulat i, per tant, esperem que pugui rebre el suport de, almenys, els grups polítics que van aprovar la Llei en primera instància, malgrat que seria desitjable aconseguir el vot de tots els grups polítics”.

Cal recordar que l'aranès és llengua oficial de Catalunya i que l'escola aranesa porta més de trenta anys impulsant un model lingüístic d'èxit que garanteix que l'alumnat aranès acabi la seva etapa d'educació obligatòria amb el domini de cinc llengües: les tres oficials (aranès, català i castellà) i dues estrangeres (francès i anglès).

Durant el Ple, la síndica ha fet referència també a la dramàtica situació que travessa la nostra llengua: “fa unes setmanes vam compartir les dades obtingudes en una enquesta lingüística realitzada a l'alumnat de l'Institut d'Aran. L'aranès és la llengua familiar, combinada amb altres llengües, d'un 17,9% dels estudiants, un 18,8% declarava tenir l'aranès com a llengua d'identificació i només un 2,4% va manifestar que l'última publicació en xarxes socials va ser en aranès. Aquests resultats demostren que la nostra llengua es troba al límit de la supervivència”.

Així mateix, la síndica d'Aran ha volgut agrair el suport del grup de l'oposició en aquesta qüestió de país, la qual cosa “legitima encara més la nostra petició a l'ésser una petició unànime de la màxima institució aranesa”.

Comparteix

També t'interessarà