L'Arnau de Vilanova crea la nova Unitat Funcional d’Accés Vascular
L'Hospital Universitari Arnau de Vilanova ha posat en marxa aquest mes de maig la nova Unitat Funcional d’Accés Vascular, liderada per un equip especialitzat en la inserció, les cures i el manteniment dels dispositius d’accés vascular (DAV).
La canalització d’un DAV és un dels procediments invasius que s’utilitza amb més freqüència als hospitals. Tres de cada quatre persones ateses necessiten algun DAV durant el seu ingrés, una tècnica que no està exempta de complicacions. L’objectiu principal de la nova Unitat d’Accés Vascular és reduir aquestes complicacions, com poden ser les infeccions per bacteris, les trombosis, els desplaçaments, els trencaments o les retirades accidentals, entre d’altres. Paral·lelament, es busca augmentar la taxa d’èxit en la punció, disminuir els dies d’hospitalització i millorar la satisfacció dels pacients portadors d’un DAV.
La nova Unitat Funcional d’Accés Vascular, vinculada a la Direcció d’Infermeria, està formada per professionals de la infermeria de diversos serveis amb una dilatada experiència en aquest camp. Es tracta d’una unitat transversal que dona cobertura i suport a totes les unitats que necessitin la canalització d’un accés venós, siguin pacients adults, pediàtrics o nounats. Algunes de les línies assistencials que se’n beneficiaran són, principalment, les unitats d’hospitalització, les unitats de crítics, l’Àrea Quirúrgica, l’hospitalització domiciliària, Urgències, la Unitat de Pediatria i Nounats, el Servei de Diagnòstic per la Imatge, etc.
“La principal tasca d’aquesta Unitat és seleccionar i canalitzar el DAV més adient per a cada pacient, segons el seu estat i les seves necessitats farmacològiques. Per tant, la Unitat complementarà les activitats assistencials actuals, ajudant a descongestionar el sistema sanitari (estalviant temps al personal d’infermeria i de medicina), gràcies a la millora del capital venós dels pacients”, expliquen els professionals de l’Equip.
Així mateix, la Unitat d’Accés Vascular liderarà la prevenció de les complicacions relacionades amb els DAV, i promourà sessions formatives, jornades i cursos que remarquin la importància d’una bona cura i manteniment dels DAV. Addicionalment, es realitzarà activitat investigadora que ajudarà a augmentar el nombre d’estudis relacionats amb l’accés vascular i la infermeria.