L'Arnau redueix les cesàries un 5 per cent en dos anys per acatar les directrius de l'OMS

carla ibars
Publicat: 
27-06-2014
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L'Arnau redueix les cesàries un 5 per cent en dos anys per acatar les directrius de l'OMS

L'hospital Arnau de Vilanova ha reduït el nombre de cesàries l'últim any. El 2013, el 19,13% dels 2.681 parts atesos van ser d'aquest tipus, percentatge que es manté en el 19,64% durant els primers cinc mesos d'enguany. Segons l'OMS, "els països amb taxes de mortalitat perinatal més baixes tenen també les taxes de cesàries inferiors al 10%, per això no és recomanable que se superi un índex del 15%".
Encara que la xifra de l'Arnau continua estant per sobre de la taxa recomanada, ha baixat 5 punts en dos anys. El doctor Xavier González Tallada, cap d'Obstetrícia de l'hospital, va explicar que s'atansen al percentatge ideal per a un centre que absorbeix els parts més complicats de la demarcació. Va afegir que, després d'arribar al 25% de cesàries o parts abdominals el 2011, van fer un estudi dels indicadors més comuns.
El motiu principal pel qual es decidia que un part seria per cesària era que l'anterior també ho havia sigut. González Tallada va explicar que és una conducta molt arrelada en la societat espanyola de ginecologia de la qual van decidir desmarcar-se, seguint l'exemple d'hospitals més grans com el Vall d'Hebron.
"Només amb aquest canvi d'estratègia, baixa molt el nombre d'intervencions. La cesària anterior com a indicador no és una norma absoluta. De fet, si el que havia motivat la cesària anterior no es repeteix, no hi ha cap motiu perquè la dona no pugui tenir un part vaginal."
González Tallada va explicar que era molt habitual practicar un part abdominal al perdre el control del benestar del fetus. En aquest sentit, l'Arnau aplica des de fa uns mesos una nova prova d'oxigen i PH per comprovar que el fetus està bé i dissipar l'alarma.
Finalment, l'hospital ha revisat els terminis que obligaven a practicar cesàries quan la dilatació es parava. "Simplement, no etiquetem les dones de no poder tenir un part convencional, quan en molts casos és perfectament possible. La veritat és que era un despropòsit", va afirmar González Tallada.
Va afirmar que ara que s'ha establitzat el percentatge, esperen mantenir-lo i fins i tot reduir-lo amb una tècnica que permeti evitar un gran nombre de parts de natges.
En aquest sentit, els professionals de l'Arnau ja han fet cursos per aprendre la metodologia per girar els fetus 3 o 4 setmanes abans del part i que no sigui imprescindible la cesària. Esperen posar-la en marxa en els pròxims mesos.

Comparteix

També t'interessarà