L'Arquitectour 2022, centrat en rutes guiades inèdites per edificis emblemàtics de Lleida

REDACCIÓ
Publicat: 
11-10-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L'Arquitectour 2022, centrat en rutes guiades inèdites per edificis emblemàtics de Lleida
    Peu de foto: 
    Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)

El pròxim dissabte 22 d’octubre, de 10.00 a 13.30 hores, tindrà lloc la vuitena edició de l’Arquitectour Lleida, organitzada per la Demarcació de Lleida del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). Enguany, la visita guiada se centrarà en un eix emblemàtic de la ciutat: la rambla d’Aragó de Lleida. Durant la ruta es visitaran quatre edificis: el Rectorat de la Universitat de Lleida, antic Seminari; la Biblioteca Pública, antiga Casa de la Maternitat; els Serveis Territorials del Departament de Cultura, antic Montepío, i les Cases Balasch o Cases Noves.

L'activitat és gratuïta i es realitza per vuitè any consecutiu amb motiu del Dia Mundial de l’Arquitectura, que se celebra anualment el primer dilluns del mes d’octubre. Per poder participar cal inscriure’s prèviament al telèfon 973234051 o enviant correu electrònic a junta.lle@coac.net.

En el marc de l’Arquitectour, el pròxim dijous, 20 d’octubre a les 19.30 hores, tindrà lloc a la sala Víctor Siurana del Rectorat de la Universitat de Lleida l’Arquitectour Debat amb la ponència “La rambla d’Aragó i les rondes a Lleida” a càrrec de l’arquitecte i urbanista Josep Maria Llop.

El president de la Demarcació de Lleida del Col·legi d’Arquitectes, Lluís de la Fuente, ha expressat que “l’objectiu d’Arquitectour és apropar l’arquitectura a la ciutadania, a eixos i edificis que habitualment no es visiten”. De la Fuente ha explicat la voluntat de fer aquestes visites, extensives arreu del territori, com es va fer en edicions anteriors a la Seu d’Urgell (2018), Cervera (2019) o enguany a Balaguer, coincidint amb les Jornades Europees de Patrimoni. 

En relació amb l'elecció de la rambla d’Aragó per a l’edició d’aquest any, Orland Martí, vocal de Cultura de la Demarcació de Lleida del COAC, ha destacat que és un eix de la ciutat molt significatiu i “ens possibilita fer una tria d’edificis importants que han estat rehabilitats per a altres usos molt diferents dels originals, però alhora aquests nous usos han fet que esdevinguin punts d’atracció de la ciutat. Alhora volem posar en valor aquesta rehabilitació, com a recuperació patrimonial”

Pel que fa als edificis escollits per a la ruta, Martí ha subratllat que tots quatre pertanyen a la mateixa època, entre finals del segle XIX i inicis del XX, i que “van aparèixer un cop Lleida surt fora de les muralles”. Martí ha comentat que la visita a cada edifici inclourà llocs on habitualment la ciutadania no hi té accés. En la roda de premsa Martí ha agraït la col·laboració de la Universitat de Lleida, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Biblioteques Públiques de Catalunya, per facilitar l’accés als diferents espais que es visiten. 

El vocal de Cultura ha donat rellevància a la ponència prèvia de Josep Maria Llop, dins de l’Arquitectour debat, que es farà al Rectorat -el primer dels edificis que es visiten a la ruta- “perquè vincula la rambla d’Aragó al moment històric i urbanístic en què la ciutat surt enfora de les seues pròpies muralles”.

Comparteix

També t'interessarà