L'Arquitectour Lleida presenta una ruta guiada per les passarel·les del riu Segre al seu pas per la ciutat

REDACCIÓ
23-09-2020
  • L'Arquitectour Lleida presenta una ruta guiada per les passarel·les del riu Segre al seu pas per la ciutat
  • L'Arquitectour Lleida presenta una ruta guiada per les passarel·les del riu Segre al seu pas per la ciutat
  • L'Arquitectour Lleida presenta una ruta guiada per les passarel·les del riu Segre al seu pas per la ciutat
  • L'Arquitectour Lleida presenta una ruta guiada per les passarel·les del riu Segre al seu pas per la ciutat

La canalització del riu Segre al seu pas per la capital del Segrià i, en concret, les tres passarel·les per a vianants que travessen el riu, centraran la sisena edició de l’Arquitectour Lleida, organitzat per la Demarcació de Lleida del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). Enguany, la iniciativa es concentrarà en un sol dia, dissabte, 3 d’octubre de les 9.45 a les 13.45 h, i es desenvoluparà íntegrament a l’exterior, amb grups reduïts prèvia inscripció, mantenint les mesures de seguretat i citats en dos horaris diferents, a les 9.45 i a les 10.30 h, per minimitzar els riscs de contagi per la Covid-19. L’activitat es realitza amb motiu del Dia Mundial de l’Arquitectura, que se celebra cada any el primer dilluns del mes d’octubre.

En la roda de premsa de presentació, el president de la Demarcació de Lleida del COAC, Víctor Pérez-Pallarès, ha explicat que es tracta d’una edició especial de l’Arquitectour Lleida “per la situació sociosanitària que estem vivint, enguany volem posar en valor el magnífic parc lineal del Segre al seu pas per la ciutat de Lleida, com un gran espai de la xarxa d’espais lliures de la ciutat, molt utilitzat com a recorregut per passejar, anar en bicicleta i fer esport, i no només veure en ell una obra d’enginyeria com la canalització del riu que és, fent valdre les qualitats que té com a espai lliure públic”.

Fruit de les demandes ciutadanes posteriors a la riuada del 1982, l’Ajuntament, el Ministeri i la Generalitat de Catalunya es van posar d’acord per canalitzar el riu en el seu tram urbà. Les obres es van perllongar entre els anys 1993 i 1996, i un dels artífexs d’aquesta estratègia per convertir la canalització en un gran parc lineal fou l’arquitecte i urbanista Josep Ma Llop Torné, director de la Càtedra UNESCO-UdL Ciutats Intermèdies, urbanització i desenvolupament, que serà l’encarregat de fer la introducció històrica de l’espai en aquesta edició de l’Arquitectour.


RELACIONAT: Arquitectes advoquen per més lloguers socials i edificis més sostenibles

L’Arquitectour va néixer fa sis anys amb l’objectiu de divulgar i donar a conèixer l’arquitectura i la feina dels arquitectes, “es tracta d’una activitat que ha tingut continuïtat en el temps i molt bona acollida per part de la ciutadania, i enguany teníem l’obligació de mantenir-ho intentant adaptar-nos a la situació sanitària actual”, ha destacat Pérez-Pallarès.

En la seva intervenció, el vocal de Cultura de la Demarcació de Lleida del COAC, Ramon Llobera, ha posat de manifest la voluntat d’aquesta edició de l’Arquitectour de “reivindicar la vessant dels arquitectes en el disseny de l’espai públic, ja que moltes vegades es té tendència a pensar que els arquitectes només fan edificis tancats”. “Arran de la pandèmia, hem vist que la gent ha sortit al carrer i utilitza molt més els espais públics com a elements de separació social i, alhora, de relació i de gaudi”. “L’Arquitectour d’enguany és l’oportunitat de reivindicar aquests espais que tenim al costat i la feina dels arquitectes que hi ha al darrere”, ha explicat Llobera. 

La ruta s’iniciarà a la passarel·la Camps Elisis, on l’arquitecte i urbanista Josep Ma Llop Torné, farà la introducció històrica dels projectes urbanístics a la canalització del riu Segre al seu pas per Lleida. 

Seguidament, els participants visitaran les tres passarel·les que travessen el riu: la passarel·la Camps Elisis, dels arquitectes Joan Pere Ravetllat i Carme Ribas; la passarel·la del Liceu Escolar i la plaça Blas Infante, obra dels arquitectes Mamen Domingo i Ernest Ferré, i finalment, la passarel·la Maristes, de l’arquitecte Ramon Domènech. La ruta comptarà amb l’explicació per part dels arquitectes autors de les obres i es clourà amb la intervenció de la coordinadora de sostenibilitat de la Regidoria d’Habitatge i Transició Ecològica de la Paeria, Esther Fanlo Grasa, qui farà una explicació de les propostes de la Paeria respecte als espais públics lligats al riu.

Com en altres edicions de l’Arquitectour, des del COAC Lleida animen els participants a penjar a Instagram les fotografies vinculades a l’arquitectura i l’urbanisme de Lleida amb les etiquetes: #arquitectour_lleida_2020 #arquitectour_lleida #espaisimprescindibles.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta