L’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya celebra la 12a convenció anual a Lleida

REDACCIÓ
Publicat: 
06-11-2021
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya celebra la 12a convenció anual a Lleida

Afrucat, l’associació que aglutina els productors de fruita a Catalunya des de fa 12 anys, quan es van fusionar Asofruit i les cooperatives del sector, celebra avui a Lleida la seva Convenció anual, en la qual s’ha produït el relleu en la presidència. Francesc Torres, que ha estat cinc anys al capdavant, ha cedit el testimoni a Montse Baró, la primera dona que ocupa aquest càrrec en la història de l’entitat.

L’acte inaugural s’ha realitzat a l’Auditori del Centre de Cultures Transfrontereres del Campus de Cappont, en el qual han intervingut l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, a més dels dos presidents d’Afrucat (el sortint i l’entrant), el secretari d’Alimentació del Departament d’Agricultura, Carmel Mòdol; el subdelegat del Govern central, José Crespín, i el vicepresident de la Diputació, Ferran Accensi. Per part de la Paeria, també han estat presents el tinent d’alcalde Paco Cerdà i la regidora Carme Valls.

L’alcalde Miquel Pueyo ha remarcat el paper de l’Agricultura com a sector estratègic i en especial dels pagesos en el seu missatge de salutació. “Hem passat dues campanyes de la fruita molt difícils –ha dit en dirigir-se als productors fructícoles presents l’Auditori del campus universitari-. La del 2020, que vàrem superar, i la del 2021, molt més ordenada i endreçada, en les quals el paper del sector agroalimentari ha esdevingut extraordinàriament important, incrementant la seva capacitat de resiliència, que també li ha reportat interrogants i avenços en l’àmbit de la sostenibilitat”.

L’Agricultura és un sector estratègic per la sobirania, el medi ambient i l’activitat econòmica del país”, ha dit el paer en cap, quan ha afirmat que “cada pagès que desapareix o no segueix el projecte, no deixa de ser un fracàs pel conjunt de la societat, ja que aquesta és una figura d’equilibri, que és escassa i que no es pot improvisar ni reemplaçar fàcilment”.

Ha estat llavors quan el paer en cap ha fet referència als estudis sobre els efectes contaminants de la producció frutícola, contraposant-los als beneficiosos efectes que reporten les plantacions d’arbres fruiters, captant el monòxid de carboni. També ha fet esment a la contaminació que suposa transportar anualment milers de tones de fruita que s’importen de tercers països malgrat produir-ne a Catalunya, per a fer una defensa del consum de proximitat. “Unes xifres que assenyalen el camí a seguir i que també defensem des de la Paeria: la producció i el consum de fruita de proximitat”.

Per tot això, Miquel Pueyo ha compromès la col·laboració de la Paeria, ja que el futur de l’Agricultura, les condicions de vida dels pagesos i ramaders, són un dels reptes del segle XXI. “Som al vostre costat en aquesta reivindicació i, també, en la defensa d’una alimentació més sana, basada en la nostra fruita i verdura”, ha clos.

Comparteix

També t'interessarà