L’Ateneu, el teatre municipal de Guissona, reobre 10 anys després

REDACCIÓ
Publicat: 
23-01-2023
Actualitzat: 06-03-2023 9:59
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L’Ateneu, el teatre municipal de Guissona, reobre 10 anys després
    Peu de foto: 
    Foto Ajuntament de Guissona

El dissabte 4 de febrer de 2023, l’Ateneu, el teatre municipal de Guissona, reobre les seves portes coincidint amb el centenari de la institució. Guissona celebrarà l’obertura de l’espai amb un espectacle inaugural que s’oferirà en dues sessions: una sessió a les 12 h del matí i una altra a les 20 h del vespre. La primera sessió matinal tindrà més representació institucional i es transmetrà en directe per Lleida TV, amb l’objectiu de poder arribar a tota la població, i especialment amb el veïnat que no es poden moure del seu domicili o residència.

La direcció artística de l’acte inaugural va a càrrec de  la companyia SUS-4. Per realitzar l’espectacle s’ha comptat amb la participació de  persones vinculades a l’entitat Ateneu de Guissona, així com la participació d’entitats culturals de la vila (Colla Gegantera de Guissona, Margeners de Guissona, Caramelles de Guissona, els Pastorets, la Coral Doll de Veus i la Jove Companyia de Dansa Montse Esteve), de les entitats de persones provinents d’altres territoris (Romania, Ucraïna, Senegal, Colòmbia i Bulgària), d’artistes emergents vinculats amb Guissona (El Petit de Ca l’Eril, Glòria Ribera, Maria Ribera, Ethan Barea), de músics vinculats amb Guissona (Xesco Grau i Ricard Grau, Jordi Castellà i Marc Castellà), essent així una inauguració amb identitat pròpia i amb l’objectiu que faci vibrar i emocionar a totes les persones els presents.

Tothom que assisteixi a l’acte inaugural podrà visitar els espais de l’edifici un cop acabat l’espectacle, i gaudir d’un refrigeri a l’espai Galeria, musicalitzat per l’Ethan Barea, espai que comunica amb la terrassa del teatre.

L’assistència a l’acte és oberta a tothom, tot i que un cop s’obri la reserva d’entrades, els tres primers dies es dona exclusivitat a les persones sòcies de l’Ateneu per adquirir entrada.  Seguidament, tothom qui ho desitgi podrà reservar la seva butaca per accedir a una de les sessions oficials d’inauguració a www.teatreateneuguissona.cat.

L’edifici, que es va inaugurar per la Festa Major de l'any 1923, i va néixer amb l’impuls de promoure els coneixements literaris, científics, artístics, i desenvolupar l’activitat cultural així com fomentar la pràctica d'activitats esportives i lúdiques entre la gent de Guissona.

Fins a l'arribada dels Ajuntaments democràtics, l'Ateneu de Guissona, va ser l'entitat cabdal en la dinamització cultural de la vila de Guissona, assumint funcions de biblioteca, teatre,  sala de cinema, ràdio, etc. A partir de la dècada dels noranta l'entitat va anar reduint la seva activitat com a conseqüència, en primer lloc, d'una administració local, que impulsava una política cultural destinada més a la programació directa d'activitats culturals que al foment de les activitats promogudes per associacions i entitats. Aquesta disminució d'activitat va portar a la institució a una profunda crisi.

L'any 2004 va entrar una nova junta amb dos reptes importants: tornar a teixir l'aspecte associatiu de l'entitat i reformar l'edifici de l'Ateneu que presentava problemes estructurals greus i altres mancances. L'any 2008 la reforma de l'edifici es va convertir en l’acció prioritària per la junta de l'Ateneu que, tot i no disposar de l’edifici ha continuat elaborant un programa d’activitats.  Per aquest motiu es va decidir enderrocar la part interior de l'edifici.

Ara, després de més de deu anys de treballs, l'Ateneu és un equipament reformat, perfectament adaptat a la normativa actual, pel que fa a l'accessibilitat de públics, equipat amb els elements tecnològics de so i llum necessaris per poder realitzar qualsevol producció escènica o de cinema, amb una sala teatre amb capacitat per a 390 persones, una sala polivalent nova, un bar social reformat i uns nous espais per l'associació de l'Ateneu.

Actualment, l’Ateneu pretén esdevenir espai de trobada i dinamització de totes les propostes culturals de la nostra vila,  per tant, es promou GUISSONA CULTURAL, com a emblema de promoció d’aquestes instal·lacions. Per la seva organització, s’han creat dues comissions. D’una banda, la Comissió de Gestió i Seguiment de l’Ateneu de Guissona, que és l’encarregada de definir les bases i les línies de treball genèriques, i de l’altra la Comissió Artística, encarregada de programar propostes artístiques i culturals a la sala.

Amb la inauguració d’aquest espai es preveu un inici progressiu, i serà a partir del mes de juliol que es començarà a aplicar el reglament d’ús de l’espai, obrint la possibilitat de presentar-se a la convocatòria pública d’ús de la sala o a realitzar sol·licituds per a actes esporàdics. L’equipament, per les seves característiques, pot acollir diferents activitats i serveis amb objectius diversos, ja que disposa de diferents sales. La tipologia d’activitat que es podrà dur a terme al Teatre Municipal de l’Ateneu serà formativa, artística, el foment de la creació, el suport als agents culturals, fins a altres activitats culturals, socials i de lleure, sempre que siguin tècnicament possibles i disposin de l’autorització d’ús corresponent.

Així doncs, l’Ateneu de Guissona pretén esdevenir un espai cultural obert a tothom amb programació estable a partir del curs 2023-2024, a fi de  recolzar el teixit associatiu, entitats i altres col·lectius.

Comparteix

També t'interessarà