L’AVE pujarà un 1,1% al gener, l’Avant un 1,2% i un 1% els trens regionals

SANTI COSTA DOMINGO
18-12-2019
  • L’AVE pujarà un 1,1% al gener, l’Avant un 1,2% i un 1% els trens regionals

Renfe apujarà a partir de l’1 de gener un 1,1% el preu dels AVE convencionals i trens de llarga distància, un 1,2% el dels Avant que circulen per línies AVE i un 1% els de mitjana distància, Rodalies i regionals. Aquest augment es ratificarà avui quan el consell d’administració de la companyia pública hi doni el vistiplau, i arriba una setmana després d’anunciar el nou AVE de baix cost, l’AVLO, que entrarà en servei el 6 d’abril.

Es tracta de la primera pujada que el bitllet dels trens de llarga distància registra en tres anys, des de la de l’1% el mes de maig del 2017. Un cas diferent és el dels Avant i mitjana distància, ja que a començaments d’aquest any el preu es va incrementar un 7%.

Avui dia, un bitllet d’AVE Lleida-Barcelona costa entre 22,85 i 43 euros, en funció de les promocions i descomptes. El de Lleida-Madrid té un preu que va des dels 51,65 euros fins als 73,80. Un Regional Lleida-Barcelona costa 13,50 euros i un Regional Exprés ascendeix als 15,35. D’altra banda, un Avant Lleida-Barcelona costa 31,50 euros, mentre que un Alvia surt a partir dels 26,55 euros.

Renfe atribueix aquesta pujada de l’any 2020 a l’“increment previst” del nou cànon que prepara Adif, això és, l’import que cobra als operadors per l’ús de les vies i les estacions.

Paral·lelament, Renfe va informar que l’AVLO, que cobrirà la ruta Madrid-Saragossa-Barcelona, cobrarà als viatgers un suplement per determinats serveis, entre els quals el de transportar una segona maleta, si bé la companyia encara no n’ha determinat l’import. La selecció d’un seient i els canvis i anul·lacions del bitllet també tindran un recàrrec al bitllet bàsic, que costarà entre els 10 i els 60 euros. Tampoc comptarà amb el compromís voluntari de puntualitat que retorna diners als viatgers que es vegin afectats per retards.

D’altra banda, el sindicat CGT ha convocat una vaga a Renfe i Adif per aquest divendres de les 00.00 a les 23.00 hores. Per ara, s’han cancel·lat un regional exprés amb sortida de Lleida cap a Barcelona a les 15.45 hores i un altre de regional amb sortida programada a les 16.07 hores. En sentit invers s’han anul·lat tres combois més: el regional exprés de les 11.45 hores; el regional exprés de les 13.43 i el regional de les 19.09 hores.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Estàs a favor de l'ajornament de les eleccions catalanes al maig?