L'ECCU mostra dues noves exposicions als alcaldes de les cinc comarques regades pels Canals

REDACCIÓ
Publicat: 
04-02-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L'ECCU mostra dues noves exposicions als alcaldes de les cinc comarques regades pels Canals
    Peu de foto: 
    Espai Cultural dels Canals d'Urgell (ECCU)

L'Espai Cultural dels Canals d'Urgell (ECCU) ha mostrat aquest divendres el seu nou discurs museogràfic de dues de les sales expositives (la Gran i la Petita) situades a la planta baixa als alcaldes de les cinc comarques regades pels Canals. A l’acte, hi han assistit alcaldes i representants municipals i comarcals de Linyola, Golmés, Preixens, Palau d'Anglesola, Mollerussa, Ivars d'Urgell, Vilanova de Bellpuig, Térmens, Miralcamp, el Consell Comarcal del Pla d'Urgell, el Consell Comarcal de l’Urgell, Montoliu, Puiggròs, Juneda, Vila-sana, Montgai, Agramunt, Puigverd d'Agramunt, Bellcaire d'Urgell, Preixana, Bellvís i Bell-lloc d’Urgell.
 
Les noves sales ofereixen una proposta immersiva que valora el patrimoni, la cultura, el paisatge i la població del territori regat pels Canals d’Urgell, donant a conèixer tant l’actualitat com el projecte de futur de la principal infraestructura hidràulica de Catalunya. La iniciativa està inclosa dins del projecte Eix 6 ‘Paisatges de Ponent’ del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida i està subvencionada pels Fons Feder Catalunya.

El relat de les dues noves sales explica com s’encara el futur després de fer el recorregut que parteix de la història de finals del segle XIX amb la construcció de la infraestructura a la primera sala. La visita s'acaba a la 'Sala de la gent', on a través d'una projecció es dona veu als protagonistes del Canal, tots ells interpretats per actors del territori, que a mode d’holograma expliquen quin és el seu paper en la infraestructura. 

La modernització dels Canals d’Urgell, un projecte de país 

El projecte de modernització que impulsa la Comunitat General de Regants del Canals d’Urgell contribuirà a la millora de l’autonomia alimentària de Catalunya, que importa el 60% dels aliments que consumeix.
 
Així doncs la modernització de la infraestructura implicarà poder introduir nous cultius, crear noves indústries agroalimentàries, fet que, d’altra banda, permetrà fixar la gent al territori i fomentar-ne el repoblament. La modernització d’aquesta infraestructura permetria garantir la reserva hídrica del país i evitar episodis de manca d’aigua.
 
L’import total previst d’inversió en la modernització del Canal d’Urgell, incloent el reg en parcel·la, se situa al voltant dels 1.420 milions d’euros, i tot que el calendari definitiu no està tancat, la previsió és que es porti a terme en set anys (2021-27). El departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural té redactats els primers quatre projectes que permetran iniciar les obres en 11.600 hectàrees, amb una inversió de 110 milions d’euros de cara al proper any 2023. El projecte s’ha presentat al Ministerio de Transición Ecológica i està pendent dels ajuts europeus dels Fons Next Generation. 

Una de les vies verdes més llargues d’Europa

El projecte de la modernització del regadiu dels Canals d’Urgell està lligat a un ambiciós projecte mediambiental que preveu enllaçar els 325 quilòmetres de camins que circulen vora els canals per convertir-los en una de les vies verdes més llargues d’Europa.Respectar l’arbrat i recuperar les antigues casilles dels canalers, les persones que vetllaven per l’aigua des de l’inici de la construcció de la infraestructura, són alguns dels detalls del projecte que ja s’han pogut testar en el primer pla pilot. Es tracta d’un projecte transformador dels usos de l’aigua, del paisatge, però també ho vol ser de l’economia de la zona, ja que permetrà fomentar el turisme sostenible, així com models de negoci basats en l’economia verda.

Comparteix

També t'interessarà