L'economia de Lleida manté aquest any un fort creixement

REDACCIÓ
12-12-2018
  • L'economia de Lleida manté aquest any un fort creixement

L’economia lleidatana mantindrà aquest any una forta taxa de creixement, després de tancar l’any 2017 amb un repunt del 2,7%. Malgrat tot, l’increment serà inferior a la mitjana catalana, segons les estimacions del director de l’Anuari comarcal del BBVA i catedràtic emèrit d’Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona, Josep Oliver. Pel que fa a l’exercici que està a punt d’acabar, confia en millors resultats del sector agrari i destaca la força exportadora de la indústria local.

Quant a taxes també s’aprecia un repunt molt significatiu del sector de la construcció, encara que els seus números absoluts es mantenen baixos, va indicar. En els serveis privats, apunta que les comarques de muntanya es beneficien de la millora de la demanda turística lligada a l’increment de les rendes de les famílies catalanes i espanyoles. Al pla, s’aprecia alhora el creixement dels serveis lligats a la indústria i a l’exportació, des dels transports fins als serveis professionals i a les empreses en general. Es tracta, en definitiva, d’una terciarització de l’economia, en què els serveis prenen més protagonisme.

Oliver va apuntar, de fet, que després de la crisi econòmica s’ha traduït en un canvi de model en el qual guanya pes la indústria, el sector exterior i els serveis lligats a les empreses, amb una menor aportació a l’economia per part dels serveis públics, els costejats amb pressupostos de les administracions. En aquesta mateixa línia, Josep Oliver afirma que l’eix de més creixement de l’economia a Catalunya es troba avui fora de Lleida, però augura que hi haurà un desplaçament cap a l’interior.

Oliver va aprofitar per repassar les dades de l’últim Anuari, referit a l’any 2017 que reflecteix que, de manera generalitzada, l’economia tant catalana com lleidatana han superat en gran manera els nivells precrisi. No d’aquesta manera en la indústria lleidatana, que està a les portes d’aconseguir-ho, ni en la construcció, que és gairebé impossible que arribi a les taxes de la bombolla. Tanmateix, en l’àmbit que encara estem lluny de recuperar nivells perduts és en l’ocupació. A Lleida encara falta un 5,1% d’afiliats a la Seguretat Social. En general, considera que la recuperació total dels llocs de treball destruïts no s’aconseguirà fins al 2020 o fins i tot el 2021.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Com penses que és la millor manera de fer front a les altes temperatures?