⏯️ L'empresariat de Lleida protesta als carrers contra les restriccions

REDACCIÓ
18-11-2020
  • ⏯️ L'empresariat de Lleida protesta als carrers contra les restriccions
    Peu de foto: 
    Imatges Laura Gómez (LLEIDA.COM) i Hostaleria de Lleida

Més de 150 vehicles han participat aquest dimecres en la marxa lenta convocada per Hostaleria de Lleida per denunciar la gestió de la pandèmia i reclamar ajuts "efectius". A la protesta, que ha recorregut els carrers de Lleida, s'hi han adherit altres sectors que també estan patint els efectes de les restriccions per la covid-19. Consideren insuficient la proposta del pla de desescalada que s'ha filtrat i reclamen poder reobrir "ja" els seus negocis. "Cap empresa pot sobreviure amb un 30% d'activitat", ha lamentat el president de la Federació d'Hostaleria de Lleida, Josep Castellarnau. La marxa ha acabat davant de la delegació del Govern a Lleida on s'ha llegit un manifest i alguns participants han trencat plats en senyal de protesta.

Empresaris i autònoms de Lleida han sortit aquest dimecres al carrer per expressar la seva indignació davant la gestió que el Govern està fent de la pandèmia de la covid-19 i denunciar les pèrdues econòmiques que estan patint els seus negocis arran de les restriccions que han obligat molts sectors a aturar la seva activitat.


⏯️ La restauració vol obrir divendres i critica la "insensibilitat" del Govern amb el sector

Foto Miquel de Santiago

La mobilització, que ha consistit en una marxa lenta de vehicles, l'ha convocat la Federació d'Hostaleria de Lleida, un dels sectors més perjudicats, però també s'hi ha sumat d'altres com ara el comerç, la cultura, centres esportius, taxis, proveïdors de serveis generals, centres d'estètica o organitzacions agràries.

Castellarnau: "Estar tot aquest temps aturats, no hi ha cap empresa que ho pugui aguantar"

El president de la Federació d'Hostaleria de Lleida, Josep Castellarnau, ha afirmat que el sector està passant "un moment molt dur" i ha recordat que els establiments de Lleida ja és el tercer tancament que han de suportar. "Estar tot aquest temps aturats, no hi ha cap empresa que ho pugui aguantar", ha sentenciat. Per això, ha exigit ajudes directes per al sector per tal d'evitar que més empreses continuïn abaixant la reixa.

Així mateix, Castellarnau ha remarcat l'esforç que ha estat fent el sector per implementar mesures sanitàries i se seguretat als establiments per evitar contagis i ha criticat que des del Govern no s'hagin acceptat les propostes plantejades des de la restauració per poder reobrir. "Treballar amb un 30% de l'aforament -tal com planteja el pla de desescalada- fa impossible treure la gent de l'ERTO", segons el president d'Hostaleria de Lleida.

Josep Castellarnau ha destacat la participació en la protesta de molts altres sectors i ha posat de relleu que l'hostaleria "dona vida a tot el territori" ja que molts sectors en depenen directament o indirecta. Al marge de les pèrdues econòmiques que estan assumint els respectius negocis, ha lamentat sobretot "la quantitat de famílies que ho estan passant malament" de tots aquests sectors.


Així serà la primera fase del pla de desescalada

Foto Miquel de Santiago

Miquel Queralt, del restaurant Nyam-Nyam, ha assegurat que les mesures previstes en el pla de desescalada "fan inviable" la reobertura dels establiments i, en aquest sentit, considera que, "al menys, s'hauria de poder obrir fins a les deu o les onze de la nit com fan a altres llocs". Així, ha denunciat el greuge comparatiu respecte altres territoris pròxims com ara l'Aragó "on pots anar a dinar i a esmorzar". Julià Rodríguez, d'una empresa que distribueix a l'hostaleria, ha explicat que tenen "l'empresa aturada i gent a l'ERTO mentre les factures segueixen arribant i no podem moure caixes".

Per la seva banda, Jaume Pedrós, d'Unió de Pagesos, ha exposat l'afectació que el tancament de l'hostaleria està comportant en la caiguda de vendes en sectors com ara el ramader però també en el cas del vi i altres productes agraris. "Els mateixos de sempre estem patint molt i hem de pagar els plats trencats i no sabem com tirarà endavant", ha dit. Maribel Morato, esteticista, ha explicat que fa pocs dies han pogut reprendre l'activitat però "no hem rebut encara cap ajuda". "Si es tanca un negoci s'ha ajudar, sigui el que sigui, perquè al final està afectant a tota l'economia de la ciutat perquè tots depenen de tots", ha assenyalat.

Marxa lenta i trencament de plats davant la delegació del Govern a Lleida

La marxa lenta amb uns 150 vehicles ha sortit de davant de la seu de la Federació d'Hostaleria de Lleida, a l'avinguda del Segre, i ha continuat per la rambla Ferran, Príncep de Viana, Prat de la Riba, la plaça Ricard Viñes, l'avinguda de Balmes, rambla d'Aragó i ha finalitzat el recorregut davant de la delegació del Govern a Lleida. Més de 300 persones s'han concentrat davant de l'edifici on han desplegat una gran pancarta amb el lema: 'SOS economia de Lleida! Busquem equilibri, salut i activitat empresarial!'.

Representants lleidatans dels diferents sectors econòmics han fet sentit la seva veu per explicar la situació que estan vivint i exigir solucions, entre els quals el president de la Federació d'Hostaleria d'Espanya, José Luís Yzuel. Posteriorment, s'han reunit amb el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, i el director dels serveis territorials d'Empresa i Coneixement, Ramon Alturo, als quals han lliurat un manifest amb les seves reivindicacions. La protesta ha finalitzat amb el trencament simbòlic de plats per part de representants de l'hostaleria, una acció amb la qual han volgut fer visible el seu malestar per la situació que estan vivint.

La protesta, convocada per Hostaleria de Lleida, ha comptat amb les adhesions de la Cambra de Comerç de LleidaCOELL, la Federació d'Associacions de Veïns de Lleida (FAVLL), Pimec, Pimecomerç, FECOM, FEMEL, Gremi de Forners de les Terres de Lleida, Associació Multisectorial d'Autònoms de Lleida (AMALL), AfrucatFCACUnió de PagesosJARCAsajaAssociació de Productors de l'Horta de Lleida, Tele Ràdio Taxi Lleida, Lo Teu Taxi, Associació Provincial d'Auto-Taxi Lleida, Taxistes del Pirineu, Associació de Centres de Dansa Privats de les Terres de Lleida i l'Associació d'Esteticistes de Lleida (ASELLE), entre altres associacions i entitats empresarials de Lleida i de la demarcació.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Veuràs algun partit del Mundial de futbol de Qatar?