L'EMU preveu refinançar el deute amb els bancs durant el 2020 per garantir la viabilitat l'empresa

ACN
Publicat: 
22-11-2019
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L'EMU preveu refinançar el deute amb els bancs durant el 2020 per garantir la viabilitat l'empresa

L'Empresa Municipal d'Urbanisme (EMU) de Lleida aposta per reduir la càrrega financera que suporta l'entitat i, en aquest sentit, obrirà un període de negociació amb els bancs per refinançar durant l'any 2020 el deute actual en condicions més avantatjoses.

El tinent d'alcalde i president de l'EMU, Sergi Talamonte, ha assegurat que el pressupost que es presentarà dilluns al consell d'administració "pretén sortir de la situació de bloqueig de càrrega financera a la qual l'EMU ha estat sotmesa l'última dècada", durant els governs del PSC. Així mateix, ha reiterat l'aposta "decidida" del govern municipal d'ERC, JxCat Lleida i del Comú per les polítiques d'habitatge i per fer viable el Pla de l'Estació.

Talamonte ha afirmat que els anteriors equips de governs "han dilatat l'amortització dels deutes de l'EMU" contrets amb les obres de construcció, sobretot el Pla de l'Estació, el cobriment de les vies i el pont de Príncep de Viana, a més d'altres obres que va fer l'EMU encarregades per l'Ajuntament, que "van suposar una càrrega financera d'uns 70 milions d'euros, dels quals se'n deuen més de 60", segons Talamonte.

"El que ha fet l'EMU en aquest temps és pagar interessos mitjançant productes bancaris que allargat el deute i no han encarat les polítiques endegades pel PSC, deixant la càrrega pels que vinguessin", segons ha assenyalat. El president de l'EMU ha afirmat que la voluntat del govern d'ERC, JxCat Lleida i el Comú passa per "entomar aquesta situació i fer un procés de refinançament per a una viabilitat econòmica de l'empresa i que pugui desenvolupar les polítiques encomanades de polítiques d'habitatge i fer viable el desenvolupament del Pla de l'Estació".

Aquest procés de renegociació preveu reduir a la meitat els 6,57 milions de quotes de crèdits que paga actualment l'EMU. Segons Talamonte, el refinançament dels tres principals crèdits permetrà reduir la càrrega financera anual que suporta l'EMU a la meitat. Així, la negociació amb els bancs ha de permetre reduir la injecció econòmica de la Paeria a l'EMU, ha explicat.

"Des del 2010 no s'ha assumit la responsabilitat de les amortitzacions dels deutes generats per la política d'endeutament del govern anterior i s'ha arribat a l'actualitat amb 60 milions d'euros de deute en préstecs i una despesa per pagar aquests crèdits de 7 milions d'euros anuals", segons ha explicat el tinent d'alcalde i president de l'EMU. Malgrat les aportacions que fa l'ajuntament a l'EMU cada any (els darrers exercicis de 3,5 milions d'euros anuals), "les necessitats de l'empresa no es cobreixen, alhora que s'engrandeix el forat", ha remarcat.

Sergi Talamonte ha assegurat que el govern de la Paeria es compromet a aportar "solucions responsables" per salvar l'EMU i per preservar les polítiques d'habitatge, "amb l'objectiu de resoldre la situació greu a què s'ha arribat". El pressupost de l'EMU per al 2020, a més, "permetrà dedicar una part de la venda de patrimoni a polítiques per ampliar i gestionar el parc públic d'habitatge", segons el president de l'empresa.

El tinent d'alcalde ha assenyalat que la gestió financera aplicada fins ara "ha recorregut al crèdit de manera desmesurada, pagant preus per sobre del mercat amb tipus d'interès de més del 3 o del 3,5% i clàusules de pagament ajornat fins al 2016". Per Talamonte, "això és bastant complex de mantenir" perquè s'estan pagant 1,5 milions d'euros anuals en interessos, tot i que considera "que és una situació fàcilment reversible quan hi hagi voluntat política per part de les entitats financeres".

Sergi Talamonte ha explicat que estan sondejaran el mercat creditici per aconseguir un refinançament, amb interessos més avantatjosos i allargament de terminis, amb la previsió d'"acabar el deute en menys de nou anys", fet que "suposa una pressió financera molt difícil d'assumir, amb uns 7 milions d'euros anuals de despesa per cobrir amortitzacions i interessos". Per al tinent d'alcalde, "s'ha arribat a aquest punt perquè no s'ha afrontat la situació i no s'ha eixugat deute els últims anys" amb la qual cosa "la "situació és insostenible i posa en risc l'entitat". "No volem continuar fent la pilota grossa i busquem una sortida per a l'EMU", ha conclòs.
 

Comparteix

També t'interessarà