Les 450 ovelles del pastor del Pallars Sobirà ja estan de camí a les Garrigues

ACN
Publicat: 
04-07-2022
Actualitzat: 04-07-2022 9:34
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Les 450 ovelles del pastor del Pallars Sobirà ja estan de camí a les Garrigues
    Peu de foto: 
    Unió Pagesos

Les 450 ovelles de l'única explotació de Farrera (Pallars Sobirà) ja estan aquest diumenge de camí a les Garrigues després de ser recollides per camions a la població veïna de Tírvia. Dos atacs consecutius d'os al ramat a la muntanya de Juverri (el dilluns 27 i el dimarts 28 de juny) han obligat el pastor, Ramon Cornellana, a precipitar la marxa. El balanç ha estat de cinc animals morts i cinc de desapareguts. Cornellana ha assegurat que només ha rebut "bones paraules, però de solució cap" i ha decidit tancar la porta de l'única explotació ramadera que quedava al poble. El pastor ha ordenat la baixada del ramat de la muntanya i avançar així tres mesos la tornada de les ovelles a Puiggròs, on passen habitualment l'hivern.

El Ramon ha lamentat que la tradició familiar transhumant de quatre generacions s'ha acabat d'aquesta manera "tan trista" i precipitada. Passat l'hivern, Cornellana es jubilarà. Aquest ramader del Pallars cobrarà les cinc ovelles mortes però ningú, diu, li pagarà el que suposa la pèrdua sentimental dels animals i l'angoixa de tres dies buscant animals perduts per la muntanya, que encara no han estat localitzats. Cornellana assenyala que es queda amb la solidaritat de la gent i companys de professió i amb l'esperança que aquest "trist" episodi serveixi perquè es prenguin mesures i cap altre ramader hagi de patir el mateix que ha patit ell.

Unió de Pagesos (UP) li ha mostrat el seu suport i aquest diumenge ha acompanyat el Ramon a Tírvia fins que els camions s'han endut les 450 ovelles del ramat. "Cal defensar unes muntanyes amb ramaderia i uns pobles amb pagesia", ha afirmat UP.

Comparteix

També t'interessarà