Les comunitats de regants denuncien les restriccions del Govern i proposen alternatives per afrontar la sequera

REDACCIÓ - ACN
Publicat: 
16-02-2024
Actualitzat: 16-02-2024 7:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Les comunitats de regants denuncien les restriccions del Govern i proposen alternatives per afrontar la sequera
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu

L'entitat proposa ajustos en les restriccions d'aigua que permetin el reg més eficient


L'Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR) ha alçat la veu contra les recents restriccions d'aigua decretades pel Govern i ha alertat sobre les "greus" repercussions que aquestes podrien tenir en el sector agrícola i ramader del país. En un comunicat elaborat per la Junta Directiva de l'entitat, exposen la seva crítica a aquestes mesures i presenten alternatives concretes per afrontar la sequera amb una visió "més equitativa i sostenible". Així, parlen d'ajustos en les restriccions d'aigua que reconeguin els esforços dels regants que han modernitzat el seu regadiu. Asseguren que sistemes nous com el reg pressuritzat, d'aspersió i degoteig permet estalviar un 50% d'aigua.

L'ACATCOR ha posat de manifest la "falta de consideració" cap als regants que han invertit en tecnologies més eficients. Segons dades proporcionades per l'associació, l'ús de sistemes de reg pressuritzats, d'aspersió i degoteig ha permès estalviar fins al 50% dels recursos hídrics utilitzats en el reg tradicional. Així mateix, l'entitat recorda que tots els nous regadius que s'instal·len en l'actualitat estan dotats d'aquests sistemes "altament eficients". Malgrat aquests avanços, l'ACATCOR lamenta que les mesures del Govern, que no diferencien entre sistemes de reg, posen en risc els avenços realitzats fins ara i poden comprometre la sostenibilitat del sector agrícola i ramader.

Per això, l'ACATCOR ha presentat alternatives que tenen en compte aquesta eficiència dels sistemes de reg, i ha proposat ajustos en les restriccions d'aigua que premiïn els regants que han apostat per la modernització. Igualment, l'ACATCOR alerta que, en zones de delta de rius amb problemes de salinitat, ha de continuar havent-hi aigua per inundació, per tal de fer retrocedir la franja salina i evitar, per tant, que aquesta vagi entrant i envaint la resta de cultius. A més a més, l'associació ha instat el Govern a escoltar les demandes del sector i a rectificar aquestes mesures per garantir un tracte just i equitatiu per a tots els implicats.

Comparteix

També t'interessarà