Les cooperatives de Lleida facturen més del 50 per cent de Catalunya i són les més grans

SEGREcom
25-10-2014
  • Les cooperatives de Lleida facturen més del 50 per cent de Catalunya i són les més grans

La província de Lleida concentra les majors cooperatives agràries de Catalunya i en el seu conjunt facturen més de la meitat de tot el sector. Així queda de manifest en el Pla Marc del Cooperativisme Agrari Català presentat ahir a Lleida per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.

El president de la FCAC, Ramon Sarroca, va destacar que l'estudi representa una anàlisi interna del sector i que revela que supera en alguns punts el conjunt del sector de l'agroalimentació, com per exemple en capacitat financera. Per això, va dir que el sector cooperatiu té "bona salut per afrontar els reptes de futur".

Les cooperatives de Lleida van facturar el 2011 (últim any del qual es tenen dades) 798,751 milions d'euros, un 11,8 per cent més que l'any 2008.

A Lleida destaca, a més, que el nombre de socis s'incrementa, fins als 21.057 l'any 2012. D'ells, 11.339 són productors, xifra que suposa un increment del 4,4% respecte al 2010.

De les 71 cooperatives analitzades a l'informe, el 39,4% són hortofructícoles, el 29,6% corresponen als sectors d'oli d'oliva i fruita seca, un altre 11,3% se centra en cultius herbacis i un altre 9,9%, al dels farratges. Les ramaderes i de pinsos sumen un 7% i les làcties representen el 2,8%.

Les de pinso són les que més facturen, amb el 34% del total, amb més de 218 milions d'euros. Les segueixen en importància les de porcí d'engreix (88 milions), les d'herbacis (85,5), fruita de pinyol (77,9), fruita de llavor (68,6) i llet (42,3) com les més importants en vendes.

L'informe reflecteix que les cooperatives de les comarques de l'Alt Urgell, el Pallars Sobirà i l'Urgell mostren un endeutament baix amb unes ràtios de liquiditat i tresoreria que qualifica de molt correctes.

A la resta de les comarques de Lleida, apunta que l'endeutament és elevat amb ràtios de tresoreria i liquiditat en línia amb valors òptims.

el pes de la fruita

Una tercera part de les cooperatives de la província són del sector fructícola

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Els protocols covid a les escoles et fan sentir...?