Les cures pal·liatives són una alternativa a l'eutanàsia?

08-04-2019
 • Les cures pal·liatives són una alternativa a l'eutanàsia?

Les cures pal·liatives són una alternativa a l’eutanàsia i el suïcidi assistit, segons dos metges experts que van participar en la jornada "Qüestions d’actualitat en la pràctica mèdica: eutanàsia i suïcidi assistit", organitzada pel Col·legi Oficial de Metges de Lleida. Davant la possibilitat que el Parlament espanyol elabori una llei sobre l’eutanàsia, el Dr. Bátiz manifesta que “la llei de pal·liatius es prioritària a la de l’eutanàsia”, perquè la normativa de cures pal·liatives farà innecessària la de l’eutanàsia. “S’han de reforçar les cures pal·liatives de qualitat per humanitzar el procés de mort, evitar l’escurçament deliberat de la vida i alleugerir el sofriment”, va afegir. Jacinto Bátiz es va referir també a la sedació, que va qualificar d’una “bona pràctica mèdica d’acord amb el nostre Codi Deontològic” per als pacients que pateixen un dolor incontrolable.

Per aquest motiu, va rebutjar l’objecció de consciència d’alguns metges respecte a la sedació, inclòs l’ús de morfina, amb el propòsit de “garantir una mort serena, no per provocar-la”. Aquest ponent assenyala la falta de formació acadèmica dels metges per acceptar la mort dels seus pacients. “La facultat ensenya a prevenir i a curar les malalties, però no a afrontar la mort de pacients incurables”, segons ells. Per això, animen els professionals a formar-se per evitar la sensació de fracàs davant la mort.

Per la seva part, el Dr. Philippe Courtet afirma rotundament que “l’eutanàsia no és una alternativa al suïcidi que intentem preveure en Psiquiatria”. En aquest sentit, exposa els resultats d’informes realitzats a França sobre l’evolució de la pràctica de l’eutanàsia als Països Baixos i Bèlgica. A més, destaca que en molts casos d’eutanàsia realitzada en aquests països no va participar cap psiquiatre en l’avaluació del pacient. Courtet posa en dubte la capacitat dels pacients psiquiàtrics per prendre decisions sobre el fi de les seves vides. “Sabem –diu– que els trastorns mentals poden alterar la capacitat de decidir”. Es va mostrar convençut que el judici d’un metge per valorar la capacitat d’un pacient és subjectiu. Va advocar per l’aplicació de cures pal·liatives psiquiàtriques i va assegurar que el sofriment també és subjectiu. L’expert va afirmar que “no disposem d’estàndards científics per determinar el grau de dolor psiquiàtric”. A més, va preguntar: com podem preveure que els pacients psiquiàtrics no milloraran?”. 

Després de les intervencions dels ponents, la Dra. María Irigoyen, secretària del COMLL, resumeix les conclusions del debat en les següents:

 • L’eutanàsia està aquí i no podem ignorar-la
 • El Codi Deontològic és el que regula els metges
 • El tractament del dolor és un imperatiu ètic
 • Els metges han de tenir en compte els valors del pacient
 • La biografia, a més de la biologia, del pacient és necessària per a una avaluació global
 • Les persones que tenen una raó per viure afronten millor el sofriment
 • El suïcidi és un procés no natural de mort per al qual no estem preparats
 • Les cures pal·liatives en Psiquiatria són una alternativa al suïcidi assistit
 • L’esperança té una gran importància terapèutica
 • El desig de morir és inestable
 • Cal adquirir capacitats per afrontar la pròpia mort i la dels pacients

Col·legi Oficial de Metges de Lleida
Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que les disfresses de Carnaval són sexistes?

Carregant...
Load next