Les defenses demanen l'arxiu de la part del 'cas Boreas'

ACN
08-07-2021
  • Les defenses demanen l'arxiu de la part del 'cas Boreas'

El jutjat d'instrucció 1 de Lleida, encarregat de la investigació del 'cas Boreas' sobre presumpta corrupció a la Diputació de Lleida, ha demanat a les parts que li facin arribar les seves consideracions sobre la part de la investigació relacionada amb suposades irregularitats en contractes d'obra pública. Les defenses dels investigats, entre els quals hi ha empresaris d'MyJ Gruas i l'excap territorial de Carreteres a Lleida, Jordi Benet, ja han fet arribar al jutjat la seva petició perquè s'arxivi aquesta part del cas. Fins a 8 persones van ser detingudes l'octubre de 2020 per aquests fets. Per la seva banda, la Fiscalia està acabant de redactar el seu escrit tot i que ha avançat que mantindrà l'acusació contra els principals implicats.

Els Mossos d'Esquadra van detenir el 9 d'octubre de 2020 set persones vinculades a la investigació del 'cas Boreas' sobre presumpta corrupció a la Diputació de Lleida que el 2 d'octubre de 2018 va acabar amb la detenció del llavors president de la Diputació, Joan Reñé, i 23 persones més. D'entre els detinguts hi havia empresaris d'MyJ Gruas i el llavors cap territorial de Carreteres a Lleida, Jordi Benet. Tots ells van quedar en llibertat després de declarar.


⏯️ Reñé declara per la suposada corrupció a la Diputació quan n'era president

Arran d'aquesta investigació, els Mossos d'Esquadra també van detenir el 13 d'octubre de 2020 una altra persona relacionada amb les suposades irregularitats amb contractes d'obra pública. La detinguda era la filla de Benet que, en el moment de la detenció, acabava de retirar 20.000 euros d'una caixa de seguretat d'una oficina del BBVA al seu nom. La detinguda, que s'havia amagat els diners sota la roba, va quedar amb llibertat amb càrrecs després de declarar al jutjat.

Ara, el jutjat que investiga la implicació d'aquests detinguts en presumptes irregularitats relacionades amb contractes d'obra pública -una investigació derivada de la causa principal del cas Boreas- ha demanat a les parts que presentin els seus escrits. Les defenses han demanat l'arxiu del cas mentre que la Fiscalia està acabant de redactar el seu. Tot i això, ha avançat que mantindrà l'acusació contra els principals implicats i que és possible que sol·liciti l'arxiu pel que fa a terceres persones presumptament implicades.

La investigació es va iniciar l'any 2014, quan va arribar a la fiscalia de Lleida una acta notarial d'una reunió de l'empresa M. J. Gruas, en què es recollia que uns accionistes culpaven els altres de la mateixa empresa d'haver pagat comissions a Reñé, quan era president de Consell Comarcal del Pla d'Urgell, l'any 2010.

En l'acta, amb data 14 de novembre de 2014, l'assessor jurídic de l'empresa deia que "els pagaments com a conseqüència de l'adjudicació són coneguts per tots els membres del consell" i reconeixia així pagaments en efectiu a Reñé i la seva número dos per l'adjudicació del manteniment de sis plantes depuradores del Pla d'Urgell: Linyola, Bell-lloc d'Urgell, Barbens-Ivars d'Urgell, Bellvís, Juneda-Torregrossa i Fondarella, el municipi del qual Reñé era i és alcalde.

L'acta formava part d'una documentació de gairebé 400 pàgines, en què es recollien també algunes d'aquestes factures, així com correus en què responsables d'empreses com ara Serboniu, Enginyeria Inalba o M. J. Gruas deien quan, com i amb quin concepte s'havien de fer les factures. Els Mossos també van detenir responsables d'aquestes empreses el 2 d'octubre de 2018.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta