Les exportacions agroalimentàries augmenten un 12,4% entre gener i juliol

ACN
Publicat: 
24-09-2021
Actualitzat: 24-09-2021 9:53
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Les exportacions agroalimentàries augmenten un 12,4% entre gener i juliol

Les exportacions agroalimentàries van augmentar un 12,4% entre gener i juliol comparat amb els set primers mesos de l'any passat i van representar el 15,61% de total de les vendes a l'estranger si es tenen en compte tots els sectors. Els que van liderar les exportacions són el carni, liderat per les vendes de carn de porc, el Fine Food. Concretament, el carni va mantenir el lideratge de les exportacions, amb un 37% del total i un increment del valor del 4,21%. Dins d'aquest grup, la carn de porcí va suposar el 64,47% del valor d'exportació i el 23,85% del valor total de les exportacions. Les vendes van créixer exponencialment al Regne Unit i també van pujar a Alemanya, Polònia, Itàlia, al Japó i França però es van reduir a la Xina.

Pel que fa el Fine Food, va representar el 28,09% del total exportat en valor i va créixer un 15% en les seves exportacions, segons ha informat aquest dijous Prodeca. Les principals categories del sector Fine Food són els productes de fleca i pastisseria (6,41% del total Fine Food), cacau i les seves preparacions (6,38%) i els sucs vegetals, aigües, cerveses, begudes i liquats (5,47%).

De la resta de sectors, també destaca el de la fruita i l'horta, que es va situar en tercer lloc, amb un 7,93% del total i un increment en valor del 6,25% en comparació amb el mateix període del 2020. Els productes més venuts han estat préssecs, nectarines, cítrics, pomes i peres. Aquest sector ha potenciat les seves exportacions, principalment a Alemanya i, en menor mesura, al Regne Unit, França i Polònia.

Els olis ocupen la quarta posició amb el 7,58%, que creix un 26,73% en valor. Així mateix, l’oli d’oliva representa el 36,87% d’aquest sector, creixent un 1,30% en valor. L’oli ha incrementat bàsicament a França, Països Baixos, el Marroc i Portugal.

Canvi de tendència en el sector del vi i el cava

El sector del vi i el cava va trenar a tendència a la baixa de l'any passat amb un augment del 23,25% en relació al 2020, any en què el vi va retrocedir en valor un 7%. De moment, es manté com el cinquè sector exportador, representant el 4,62% de les exportacions catalanes. Pel que fa el cava, representa pràcticament el 46,70% de valor exportat.

Els mercats que han afavorit aquest canvi de tendència en el sector del vi i el cava son els Estats Units, gràcies a la supressió dels aranzels de l'administració Trump, que se situa com a principal mercat d’exportació desbancant a Alemanya, que també creix significativament. Les vendes es mantenen al Regne Unit, tot i el Brexit, així com al Japó i als Països Baixos.

Per últim, el sector del peix i el marisc, en setena posició, representa el 2,13% de les exportacions agroalimentàries, amb un creixement del 30,24%, trencant el decrement acumulat que arrossegava al 2020.
 

Comparteix

També t'interessarà