Les Garrigues recrea els bombardejos franquistes

REDACCIÓ
24-12-2019
  • Les Garrigues recrea els bombardejos franquistes

La Granadella i el Soleràs acolliran el cap de setmana vinent la setena edició de la recreació històrica dels bombardejos que van patir les dos localitats de les Garrigues durant la Guerra Civil ara fa 81 anys. El principal objectiu dels organitzacions serà destacar el paper de la dona durant la contesa.

Els actes començaran el dissabte 28 de desembre a la Granadella amb un dinar popular al costat del refugi de la Guerra Civil del carrer Pou de la Cometa. Després es farà una ruta guiada amb el títol Nadal a refugi, en la qual es podrà visitar un dels refugis antiaeris que conserva el municipi. Al migdia es farà la recreació del bombardeig, en què participaran una cinquantena de figurants de diferents grups de recreació voluntaris, que escenificaran, vestits d’època, un control de carretera, un lloc de guàrdia i el campament dels soldats.

Així mateix, la directora general de Memòria Democràtica, Gemma Domènech, inaugurarà l’exposició Amparo Poch: el compromís d’una dona lliure i es farà una taula redona centrada en el paper de la dona durant la Guerra Civil amb la intervenció d’historiadors i experts.

L’endemà, el diumenge 29 de desembre, les activitats es traslladaran al Soleràs. La jornada començarà amb una visita guiada a la fossa comuna al cementiri vell i es farà una recreació de l’antic hospital, on els figurants recrearan l’atenció dels metges i infermers als ferits, aplicant el mètode del doctor Trueta que permetrà vèncer la gangrena. També s’impartirà una conferència a càrrec de les arqueòlogues que van dirigir les excavacions de la fossa del municipi, la més gran trobada a Catalunya, amb restes de 146 persones, de les quals ja se n’han identificat set.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que s'hauria de fer un confinament més estricte al territori lleidatà?