Les infermeres de Catalunya s'oposen a la nova titulació de supervisió de l'atenció sociosanitària

REDACCIÓ
Publicat: 
27-01-2022
Actualitzat: 27-01-2022 10:08
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Les infermeres de Catalunya s'oposen a la nova titulació de supervisió de l'atenció sociosanitària

El Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) i els quatre col·legis oficials d'infermeres (Infermers de Barcelona (COIB), Girona (COIGI), Lleida (COILL) i Tarragona (CODITA)) manifesten el malestar i s'oposen a la creació de la FP de ''Supervisió de l'atenció sociosanitària a la persona usuària'. Titulació que es va aprovar el 18 de gener, al Reial Decret 46/2022. 

El col·lectiu d'infermeres afirmen que aquesta titulació ha sigut aprovada al mateix temps que les infermeres i infermers catalans reclamen un nou model que integri l'atenció social i sanitària. 

És per això, que el CCIIC i els col·legis d'infermeres i infermers han denunciat que les noves titulacions com aquesta, només persegueixen abaratir costos, a curt i mitjà termini que amb el temps esdevindran un greu problema per a la societat. 

D'altra banda, manifesten que mentre el projecte de 'Llei de seguretat del pacient' roman blocat en enèsima pròrroga al Congrés dels Diputats, el Ministerio de Educación y Formación Profesional continua apostant per la creació de noves titulacions. On afirmen que totes les titulacions tenen un alt grau "d'ingerència professional en la ciència de la Infermeria".

A més, afirmen que hi ha sectors sanitàris com la Infermera Geriàtrica, la Infermeria de Salut Mental, la Infermeria Familiar i Comunitària o la Infermeria de Cures Medicoquirúrgiques, entre altres, que no compten amb el degut reconeixement professional ni descripció de la categoria laboral.

Totes aquestes especialitats afegirien valor a la cura de les persones amb malalties cròniques i un alt grau de dependència i de complexitat; així com de les persones amb altres capacitats.

Les infermeres i infermers de Catalunya han posat aquesta especialització a disposició dels diferents governs i administracions per construir un  model sociosanitari que, com a mínim, garanteixi a les persones institucionalitzades els mateixos recursos que en gaudeix qualsevol altre ciutadà o ciutadana. Exposen que la resposta a aquesta crida ha sigut ampliar l'oferta formativa les quals són "insuficients".

I no és només aquesta invasió de les competències professionals la que preocupa el Consell i els col·legis d'infermeres i infermers de Catalunya, sinó la desnaturalització i substitució de la cura infermera que sana, però també alleuja el patiment de la persona que la necessita. Una cura en què malalts i famílies, necessiten la presencialitat i l'ètica de la Infermeria, sobretot en moments de final de vida. Vetllar pel benestar i la salut de les persones és una responsabilitat ineludible.

Així doncs, el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya i els quatre col·legis territorials (COIB, COIGI, COILL i CODITA) exigeixen que finalitzi aquest degoteig de titulacions paral·leles, moltes vegades pseudo sanitàries, i s'aposti per desenvolupar i potenciar l'excel·lència de les professions de salut existents i s'escolti els professionals i se'ls doti de recursos per garantir que les persones institucionalitzades gaudeixen de la millor atenció sociosanitària possible.

Comparteix

També t'interessarà