⏯️ Les més de 1.500 vaques que han passat l'estiu a la muntanya de Llessui tornen cap a casa

REDACCIÓ - ACN
Publicat: 
05-10-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Les més de 1.500 vaques que han passat l'estiu a la muntanya de Llessui tornen cap a casa
    Peu de foto: 
    Foto: Marta Lluvich (ACN)

Cada cop són menys els ramaders que pugen les vaques a peu i el 95% la transhumància es fa amb camió


Una trentena de ramaders s'han citat aquest dimecres a la muntanya de Llessui, al Pallars Sobirà, per recollir el bestiar i tornar-lo cap a casa. Ramaders dels Pallars, la Cerdanya, el Berguedà, el Ripollès o el Solsonès hi porten els animals per les característiques úniques de la seva muntanya. El punt de trobada és a la cabana del vaquer i a partir d'aquí recorren pla muntanya per reunir més de 1.500 vaques en un únic punt. Allí, cada ramader ha triat els seus animals i amb camió o a peu les torna cap a casa. Actualment només un 5% dels ramaders fan la transhumància a peu. Asseguren que la temporada ha estat bona i que malgrat tot no han hagut de patir per la sequera i la falta d'herba a la muntanya.

Haver d'avançar la retirada dels animals, per manca de menjar a la muntanya, hauria significat un trasbals per als ramaders i un cost econòmic considerable. Alguns han lamentat que amb les temperatures per sobre de la mitjana en aquesta època i l'herba que encara hi havia a la muntanya, els animals s'hi haguessin pogut estar una setmana més.

Dia de la tria

A primera hora tots els ramaders amb animals a la muntanya es troben a la cabana del vaquer, a uns 2.000 metres d'altitud. Allí, Albert Baqueró, el responsable de cuidar durant quasi quatre mesos tots els animals, dona indicacions als ramaders i els reparteix per zones. Amb petits grups recorren tota la muntanya perquè no quedi cap animal sol i els condueixen cap a un punt concret.

Amb els més de 1.500 animals junts en una esplanada, els fan baixar fins a un pàrquing, a tocar del poble de Llessui, on els esperen els camions per tornar cap a casa.

Més de 4.000 ovelles

La muntanya de Llessui també acull durant els mesos d'estiu més de 4.500 ovelles d'una dotzena de ramaders. Aquests ramats s'agrupen a començament de juliol i és un pastor el que s'encarrega de cuidar la ramada. La tria d'ovelles va tenir lloc el passat dia 30 de setembre.

Comparteix

També t'interessarà