Les obres de l’ermita de la Pertusa, a punt a l’octubre

REDACCIÓ
01-09-2018
  • Les obres de l’ermita de la Pertusa, a punt a l’octubre

Les obres de restauració de l’ermita de la Pertusa, a Corçà, ja encaren la recta final i hauran d’estar a punt per al proper mes d’octubre. Els treballs estan en mans de professionals especialitzats en treballs verticals, ja que aquest temple del segle XI s’alça en un penya-segat sobre el riu Noguera Ribagorçana. Accedir-hi presenta tal dificultat que, durant setmanes, els operaris van haver de transportar materials en motxilles, després d’haver descartat l’opció de fer-ho en helicòpter.

El projecte de restauració inclou la reparació de la teulada, la consolidació de la façana i altres intervencions per frenar el deteriorament de l’interior de l’edifici, especialment a causa de la humitat, i l’erosió a l’exterior. Es tracta d’una actuació valorada en 74.000 euros, dels quals la Diputació aporta la major part, un total de 60.000. Per poder treballar a l’exterior, ha estat necessari instal·lar una bastida a la zona on el terreny és més abrupte. Tècnics de la conselleria de Cultura supervisen les obres, que han inclòs sondatges als murs interiors per esbrinar si s’hi oculten pintures murals antigues.

L’ermita de la Pertusa està declarada bé cultural d’interès local (BCIL). Tanmateix, no hi ha constància que s’hi hagi portat a terme cap intervenció per reparar patologies o consolidar-la al llarg dels segles. Les úniques intervencions, de petita magnitud, que hi ha hagut han estat a càrrec dels mateixos veïns de la zona.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta