Les obres per reobrir Mont-rebei comencen dilluns

ACN
11-07-2021
  • Les obres per reobrir Mont-rebei comencen dilluns

Les obres per reparar el despreniment que va patir el congost de Mont-rebei el mes de novembre de l'any passat començaran aquest dilluns 12 de juliol. S'allargaran entre quatre i sis setmanes i consistiran en estabilitzar les roques que hi ha inestables a la muntanya i en refer el pas que va quedar malmès per l'esllavissada. Els treballs s'iniciaran més tard del previst degut a que han coincidit amb la nidificació d'algunes aus protegides. Segons ha explicat l'alcaldessa d'Àger (Noguera), Mireia Burgués, s'intentarà que les tasques afectin el mínim possible al turisme que, tot i que en principi no pot accedir a l'espai a peu, sí que pot fer-ho amb caiac i barca pel riu Noguera Ribagorçana.

Aquest dilluns començaran les obres de reparació del congost de Mont-rebei, just vuit mesos després de l'esllavissada del 12 de novembre de 2020 que va obligar a tancar les vies d'accés a aquest espai natural. Les obres havien d'haver començat a finals de maig quan l'Ajuntament d'Àger va aprovar una tramitació d'emergència per iniciar els treballs. Això va coincidir però, amb la nidificació d'algunes aus protegides, fet que va fer que el departament d'Acció Climàtica no hagi elaborat un informe favorable fins ara que aquests ocells ja han abandonat els nius.

Els treballs verticals consistiran en estabilitzar les roques inestables a la muntanya i, un cop fet això, també es refarà el pas que va quedar afectat per l'esllavissada. L'alcaldessa d'Àger, Mireia Burgués, ha indicat que els treballs s'allargaran de 4 a 6 setmanes i estaran finançats en la seva totalitat per la Diputació de Lleida a través d'un fons de 85.000 euros.

Treballs en plena temporada turística

Burgués ha celebrat que aquest dilluns comencin les obres tot i que hauria desitjat que aquestes haguessin començat "abans de l'estiu i, a poder ser, abans de la campanya de Setmana Santa" ja que el congost és un dels principals atractius turístics del municipi i de la comarca. Tot i que no dona la campanya per perduda, admet que tenir els accessos del congost tancats "sí que ha afectat" pel que fa el nombre de persones que visiten la zona.

Així mateix, l'alcaldessa ha explicat que s'intentarà que els treballs no interfereixin, o bé que ho facin el mínim possible, a les activitats de turisme actiu que hi ha a l'entorn natural. En concret, Burgués s'ha referit a les empreses que ofereixen rutes amb caiac i barca pel congost, les quals els caps de setmana podran operar amb normalitat. També ho podran fer entre setmana tot i que "en algun moment puntual s'hauran d'aturar", ha indicat l'alcaldessa.

Tot i que els accessos al congost de Mont-rebei fa vuit mesos que estan tancats, hi ha gent que en aquest temps ha continuat visitant l'espai sense fer cas de la senyalització que s'hi ha col·locat. De fet, aquest és un dels motius que van portar a l'Ajuntament a aprovar la tramitació d'emergència ja que, segons Burgués, l'estat del congost posa en perill aquests visitants, i afegeix que un poble com Àger no té els mitjans suficients per controlar que la gent no hi pugui accedir.

Comparteix

També t'interessarà