Les pluges dels darrers dies es fan notar als embassaments de la conca del Segre

REDACCIÓ - ACN
Publicat: 
05-12-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Les pluges dels darrers dies es fan notar als embassaments de la conca del Segre
    Peu de foto: 
    Foto: ACN

El de Talarn és el que registra un major augment de volum i en conjunt les reserves són superiors a les de l'any passat


Les pluges que han caigut els darrers dies, sobretot a la zona del Pirineu occidental, es fan notar als embassaments de la conca del Segre i també dels Nogueres Pallaresa i Ribagorçana. Segons l'informe de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) difós aquest dilluns, el pantà que ha guanyat més volum ha estat el de Talarn, al Pallars Jussà, amb un total de 26,36 hectòmetres la darrera setmana que el fan arribar als 151,6, prop del 67% del seu volum total. Oliana i Rialb també sumen aigua i en el cas del primer ha guanyat 7,65 hectòmetres que el situen al 55,2% del seu volum total. En conjunt, la situació de les reserves és millor que l'any passat en aquesta època tot i que la conca no supera la mitjana dels darrers cinc anys.

L'embassament de Rialb ha guanyat 4,62 hectòmetres en la darrera setmana i suma 87,3, xifra que representa el 21,6% de la seva capacitat. Escales, entre Aragó i Catalunya ha guanyat 12,39 hectòmetres que li permeten arribar als 115,2, el 75,6% de la seva capacitat total. Igualment, Canelles ha sumat 9,97 hectòmetres que fan que arribi als 126,6 hectòmetres, el 18,6% del seu total.

Per contra, Santa Ana ha perdut 1,04 hectòmetres i es queda amb un volum de 95,4, el 40,3% de la seva capacitat. Camarasa també retrocedeix 2,52 hectòmetres i arriba als 62,8, el 38,4% del seu volum total.

Segons la CHE, la reserva d'aigua embassada al conjunt de la conca és de 4.464 hectòmetres cúbics, un 57% de la capacitat total. L'any passat n'hi havia 3.063, un 39% del total.

Lleida evita l'emergència per manca d'aigua de boca

La reunió de constitució de l'Assemblea General de la Mancomunitat intermunicipal per a l'abastament d'aigua de Pinyana, que s'ha fet aquest dilluns, ha posat de manifest que els embassaments de la Noguera Ribagorçana disposen d'un centenar d'hectòmetres cúbics d'aigua més que al setembre. "La situació d'emergència per manca d'aigua de boca s'allunya a Lleida, tot i que no podem abaixar la guàrdia. La gestió que s'està fent per part dels municipis és bona i el consum domèstic s'ha reduït, però cal pensar a futur", ha afirmat l'alcalde Fèlix Larrosa, que ha estat escollit com a nou president de l'òrgan per als pròxims quatre anys.

"Els municipis de la Mancomunitat estan per sota de les quotes que tenen concedides, consumim menys aigua. En principi, no hi ha prevista cap restricció, però el tema del sòl industrial i l'ús de l'aigua ha aparegut en el marc de la reunió per facilitar i explorar possibilitats de desenvolupament econòmic en alguns dels municipis", ha explicat Larrosa, qui ha apuntat que els projectes de sòl industrial que hi ha a Lleida "han de tenir garantida l'aigua i així serà".

La Mancomunitat és l'òrgan de gestió de l'aigua de boca d'una vintena de municipis del Segrià i la Noguera, inclosa Lleida ciutat.

Comparteix

També t'interessarà