Les primeres patates fregides d’iniciativa social ja es poden trobar a Lleida
Sant Tomàs és la única entitat social de tot l’Estat espanyol que elabora patates fregides per oferir oportunitats laborals a les persones amb discapacitat intel·lectual. Es tracta d’un projecte que des del juliol del 2022 ja ha elaborat uns 16.000 quilos de patates fregides a l’obrador que l’empresa social té a Manlleu (Osona) que s’han comercialitzat a través de 135.520 bosses de 45 o 170 grams que són els dos envasos disponibles. La infraestructura pot arribar a produir 600 quilos de patates fregides al dia.
El projecte de les patates fregides de Sant Tomàs permet oferir una nova oportunitat laboral a les 345 persones amb discapacitat que treballen al centre especial de treball de l’entitat. Actualment dona feina a un equip de set persones, cinc de les quals amb discapacitat intel·lectual. Les bosses de patates fregides es troben en 26 comarques de Catalunya i a Andorra a través de més de 350 punts de venda. Pel que fa a la demarcació de Lleida, les patates arriben aquest dijous per primera vegada en un supermercat de la capital. Es tracta de l’establiment de la cadena Ametller Origen ubicat a l’Avinguda Prat de la Riba número 3 de Lleida i que s’inaugura aquest dijous. A banda d’aquest punt, a Lleida ciutat, les patates de Sant Tomàs també es poden trobar a l’establiment Moments de la Fundació Aspros i al bar del rectorat de la Universitat de Lleida. Pel que fa a la demarcació de Lleida, també es poden comprar al restaurant El Gat de Tàrrega, a la Cooperativa de la Granadella i a l’establiment La Vall de Castilló de Tor.
Procés “artesanal, social i de qualitat”
Tal com explica el director general de l’entitat Ricard Aceves “gràcies a aquest projecte hem ampliat les oportunitats laborals a les persones amb discapacitat intel·lectual però també hem aconseguit més notorietat i presencia pública del nostre projecte social i ho hem fet oferint un producte propi, amb compromís, artesanal i d’alta qualitat”. Pel director de l’àrea d’empresa social de Sant Tomàs Ricard Gorgals, “l’elaboració del producte segueix un procés artesanal ja que utilitza una paella i no un túnel i a més, les persones amb discapacitat poden treballar-hi d’acord amb les seves capacitats”.
Totes elles s’ocupen de controlar el procés de pelar i tallar les patates, una persona experta en fregir vetlla per la qualitat d’aquest procés i dues persones fan el control de qualitat que ha d’assegurar un producte de qualitat i autèntic. La singularitat d’aquesta iniciativa, a banda, de les oportunitats laborals que dona, és la utilització, de forma exclusiva, d’oli d’oliva arbequina d’origen català fet que li dona un gust molt propi i singular.
L’elaboració del producte comença amb la neteja i el pelatge de les patates i la revisió que en fa l’Olga Grebul: “m’ocupo de treure les parts negres i les arrels de les patates. M’agrada molt aquesta feina ja que quan m’ho van proposar vaig pensar que era tot un repte per mi”. Un cop feta aquesta revisió, passen per la màquina de tallar i s’aboquen en una paella de grans dimensions, plena d’oli d’oliva arbequina on es couen al punt just. Després passen per la centrifugadora que treu l’excedent de l’oli i a continuació, es fa el control de qualitat per retirar aquelles patates que presenten algun defecte. Finalment ve una de les parts més importants del procés que és salar les patates perquè tinguin el punt adequat en funció del seu pes i densitat. L’últim pas és envasar les patates, posar-les a les caixes i etiquetar-les.
Retorn als orígens
Aceves explica que “textos de l’any 1900 recollits per l’historiador Santi Ponce, indicarien que les primeres patates que van arribar a la plana de Vic les van conrear els frares franciscans als horts del monestir de Sant Tomàs de Riudeperes”. Aquesta finca va passar a mans de l’entitat el 1974, després d’una campanya popular de recaptació de fons, i és responsable del seu nom. “Ara, des de la nostra entitat, tornem a recollir patates però ara envasades i amb compromís social” explica Aceves.
El projecte ha comptat amb la col·laboració de la Fundació La Caixa, Fundació ONCE i el FEADER. A més, ja ha rebut diferents reconeixements com un accèssit dels premis Innovacat i un dels premis de la iniciativa B-Value que fomenta l’acceleració de projectes d’entitats socials. La Fundació Sant Tomàs és una entitat que des de fa 65 anys treballa per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies a la comarca d’Osona (Barcelona). Atén a més de 2.000 persones cada any i compta amb quasi 900 treballadors i treballadores, 345 dels quals són persones amb discapacitat.
Fundació Sant Tomàs
La Fundació Sant Tomàs és una entitat d’iniciativa social sense ànim de lucre de la comarca d’Osona que treballa per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies. Durant el 2022 va atendre a 2.164 persones, compta amb 1.766 socis i amb més de 130 voluntaris. Compta amb quasi 900 treballadors, 345 dels quals són persones amb discapacitat i dona suport a més de 100 persones amb discapacitat intel·lectual que estan contractades per empreses ordinàries.