Les sis malalties més habituals en els ovaris

REDACCIÓ
09-05-2022
  • Les sis malalties més habituals en els ovaris
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Pixabay)

Els ovaris exerceixen un paper fonamental en la salut de la dona. A més de ser responsables de la fertilitat i produir les hormones femenines, contribueixen a protegir la dona de malalties com l'osteoporosi. No obstant això, a vegades es poden produir malalties, com són la síndrome d'ovari poliquístic, l'endometriosi, la insuficiència ovàrica primària, i també quistos i masses benignes o malignes.

Quina importància tenen els ovaris en la salut de la dona?

Els ovaris formen part de l'aparell reproductor femení i són les glàndules sexuals de la dona. Localitzats en la zona de l'abdomen, els ovaris se situen a cada costat de l'úter i estan units a aquest a través de les trompes de Fal·lopi. La seva forma i grandària és reduït, similar als d'una ametlla.

Els ovaris exerceixen un paper bàsic en la salut femenina. Asseguren el correcte funcionament de l'organisme i protegeixen de malalties. Entre les principals funcions dels ovaris destaquen dos:

Formació d'òvuls. Els òvuls són cèl·lules sexuals femenines produïdes aproximadament cada 28 dies amb l'objectiu de ser fecundats pels espermatozoides. En cas de ser fecundat, l'òvul nia en l'úter, produint-se l'embaràs. No obstant això, si la fecundació no es produeix, s'alliberarà juntament amb l'endometri durant la menstruació. Existeixen diferents factors que impliquen el cessament de producció d'òvuls com, per exemple, la menopausa.

Productors d'hormones femenines. Una de les funcions més rellevants dels ovaris és que s'encarreguen de produir les hormones femenines: els estrògens i la progesterona. Aquestes hormones són les responsables del cicle menstrual, la producció de borrissol, desenvolupament de les mames o la fertilitat, entre altres funcions. Així mateix, les hormones femenines ajuden a protegir la dona de malalties òssies (com l'osteoporosi), regular la temperatura corporal per a afavorir l'embaràs o exercir funcions metabòliques.

Les 6 malalties més habituals en els ovaris

Igual que ocorre amb qualsevol altre òrgan del cos, en els ovaris també es poden produir malalties. Les tres més habituals dels ovaris són:

1. La presència de quistos en els ovaris: encara que no es podria catalogar dins de les malalties, sí que és una de les alteracions més comuns en els ovaris. Es caracteritza per la presència de bosses de líquid. Aquestes bosses es localitzen o bé dins de l'ovari o en la superfície. Habitualment els quistos es produeixen a conseqüència del funcionament dels ovaris (quistos funcionals). No solen presentar risc per a la salut i desapareixen per si sols.

2. L'endometriosi és una malaltia que s'origina quan teixit de l'interior de l'úter creix fora d'aquest, afectant òrgans pròxims. En general, l'endometriosi afecta els ovaris o les trompes de Fal·lopi, d'aquí ve que també sigui una de les malalties que poden afectar la fertilitat de la dona. Els símptomes més habituals en l'endometriosi són menstruacions abundants o doloroses.

3. La síndrome de l'ovari poliquístic (SOP)és una altra de les malalties que poden afectar els ovaris. Es produeix a conseqüència d'alteracions en l'ovulació el que impliqués alteracions en els seus nivells hormonals. Les dones afectades per la síndrome de l'ovari poliquístic poden sofrir alteracions en els seus cicles menstruals, infertilitat o problemes dermatològics (acne i augment de borrissol corporal.)

Altres malalties que es poden diagnosticar en els ovaris

A les tres patologies anteriorment descrites, caldria afegir altres tres malalties que es poden diagnosticar en els ovaris:

4. La insuficiència ovàrica primària, també coneguda com a fallada ovàrica prematura o insuficiència ovàrica prematura, pot ser una altra de les malalties dels ovaris. Es produeix quan una dona menor de 40 anys presenta una perduda de la menstruació persistent (menopausa precoç) s'origina per l'esgotament precoç de la funció d'ovari.

5. Quistos o masses ovàriques no funcionals: un dels més freqüents és teratoma (de contingut gras principalment), endometriomes, quistos serosos, etc. Formen part de les malalties benignes de l'ovari que poden requerir tractament quirúrgic.

6. El càncer d'ovari, encara que menys freqüent que les malalties anteriors, també pot ser una altra de les patologies que es diagnostiquin en l'ovari. El càncer d'ovari és el creixement anormal i descontrolat de cèl·lules de l'ovari. Es coneixen tres tipus de càncer d'ovari, sent l'epitelial el més habitual. Els símptomes solen ser inespecífics i presentar-se en estadis avançats, d'aquí ve que un dels principals reptes en l'abordatge del càncer d'ovari sigui el seu diagnòstic precoç. Entre els seus signes més usuals estan la distensió abdominal, cansament, sensació de sacietat o alteracions del procés digestiu (restrenyiment o diarrea).

Recorda:

  • Els ovaris són les glàndules sexuals de la dona situades a banda i banda de l'úter i que s'encarreguen de la producció d'òvuls i de les hormones femenines (estrògens i progesterona).
  • A l'igual ocorre amb altres òrgans del cos, en els ovaris també es poden produir malalties.
  • Les patologies més habituals són la síndrome d'ovari poliquístic, l'endometriosi, la insuficiència ovàrica primària els quistos ovàrics o el càncer d'ovari.

Dr. Manuel Montero (Ginecòleg) - Grup HLA

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta