Les trementinaires salten del Museu de Tuixent a la novel·la

j. ballabriga
Publicat: 
08-01-2015
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Les trementinaires salten del Museu de Tuixent a la novel·la

L'escriptor David Martí (Barcelona, 1970), que va debutar en el terreny literari el 2010 amb la novel·la d'èxit Les bruixes d'Arnes, va descobrir durant una visita turística a Tuixent, a l'Alt Urgell, el Museu de les Trementinaires i "de seguida vaig tenir clar que aquests personatges es mereixien una novel·la". El resultat acaba de sortir al mercat editorial amb el títol Les dones sàvies de la muntanya (Edicions 62), una novel·la protagonitzada per Dolors i Sofia, àvia i néta, dos intrèpides trementinaires que s'embarquen a mitjans del segle XIX en un recorregut per tot Catalunya des de les valls de la Vansa i Tuixent, en una història en la qual l'autor retrata les pors i esperances d'aquestes dones, i també l'amistat, l'amor i els perills que van haver d'afrontar pel camí.

Martí, que va presentar la novel·la dissabte passat a la llibreria 4 Fulls de la Seu d'Urgell i pròximament té previst fer-ho a Lleida, es va interessar per la figura de les trementinaires, dones majoritàriament de les cases més pobres d'aquestes valls de l'Alt Urgell que es guanyaven un sobresou per a la família carregant i venent plantes medicinals i altres productes naturals. Se les coneixia amb aquest nom perquè amb la trementina, una resina del pi roig, es combatia amb eficàcia el dolor. "Al final, em vaig passar setmanes a Tuixent per documentar-me, en contacte amb els responsables del Museu, i vaig poder conèixer Emília Llorens, del poble de Cornellana, que de nena havia fet camí acompanyant la seua àvia trementinaira", va recordar l'escriptor.

Martí va explicar que "he publicat una història de ficció però amb molts elements històrics, com l'atac dels carlistes a Tuixent, que era l'única població liberal de la zona en l'època".

Comparteix

També t'interessarà