⏯️ L'església d'Algerri reobrirà al públic després de més de tres anys tancada

ACN
Publicat: 
04-12-2021
Actualitzat: 04-12-2021 10:39
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ L'església d'Algerri reobrirà al públic després de més de tres anys tancada
  • ⏯️ L'església d'Algerri reobrirà al públic després de més de tres anys tancada

L'Església de Nostra Senyora de la Purificació d'Algerri (Noguera) reobrirà aquest diumenge 5 de desembre després de 3 anys i 8 mesos tancada al culte a causa de danys a la fonamentació de l'edifici. Les obres de rehabilitació que s'han fet en els darrers mesos han consistit en buidar manualment i omplir de formigó els contraforts de les façanes laterals amb l'objectiu de reforçar els fonaments i evitar, així, que el temple pateixi moviments que puguin fer aparèixer noves esquerdes en l'estructura de l'edifici. Les obres, que tenen un cost total de 453.566,66 euros, es finançaran amb diverses subvencions públiques tot i que, de moment, el Bisbat de Lleida ha avançat bona part dels 388.628,62 euros que han costat les intervencions actuals.

L'Església de Nostra Senyora de la Purificació d'Algerri està tancada al culte des de l'abril del 2018 a causa de l'aparició d'esquerdes en gran part de l'estructura de l'edifici per un problema de fonamentació dels seus suports. Finalment, aquest diumenge el temple reobrirà les portes un cop finalitzades el gruix de les obres que s'hi han fet en els darrers set mesos.

L'arquitecte encarregat dels treballs, Miquel Àngel Sala, ha indicat que el temple, que data del 1772, arrossega problemes des del primer dia ja que es va construir en un terreny "poc competent". A més, aquests problemes es van agreujar pel cimbori i la cúpula que, segons és té constància, hi havia a l'edifici i que van provocar enfonsaments i moviments en la seva estructura.

Així, aquesta darrera actuació ha permès corregir les patologies estructurals de l'edifici. En concret, els treballs han consistit en buidar manualment i omplir amb formigó els contraforts de les façanes laterals per evitar que l'edifici es continuï movent. "L'edifici s'estava movent perquè es recolzava sobre un terreny no resistent i amb el formigó hem anat a buscar un terreny fort", ha indicat Sala. Durant els treballs també s'han tapat les esquerdes que van aparèixer a l'interior de l'edifici.

En els propers mesos, en una darrera fase de les obres, es faran tasques d'embelliment de la façana principal i de reforma, com són pintar l'interior, reformar la instal·lació elèctrica i afegir elements decoratius, segons ha indicat el bisbe de Lleida, Salvador Giménez.

En total, el projecte té un cost de 453.556,66 euros, finançats amb diverses subvencions públiques i amb aportacions del Bisbat de Lleida i dels fidels de la parròquia d'Algerri. Quant a ajuts públics, 195.936,84 euros provenen del Programa Operatiu Feder, 37.546 euros del departament de Cultura i 100.000 euros de la Diputació de Lleida.

Les obres que s'han fet fins al moment han tingut un cost de 388.628,64 euros, bona part dels quals ha avançat el Bisbat de Lleida per començar les obres i poder reobrir el temple el més aviat possible. De fet, les ajudes es rebran de forma progressiva fins al 2023 i, de moment, només s'ha rebut una part de les ajudes Feder i una part dels diners del departament de Cultura.

Durant el temps que l'església ha estat tancada al culte, les celebracions i activitats pastorals s'han fet, primer, a l'espai on actualment hi ha les oficines municipals, i, des de fa tres anys, al local social. Segons l'alcalde d'Algerri, Miquel Plensa, la reobertura del temple significarà "recuperar la normalitat" del dia a dia dels veïns del municipi, ja que podran tornar al temple amb la "seguretat" que havien perdut. També afegeix que en els propers anys caldrà abordar la rehabilitació de la façana de l'edifici.

El 28 de novembre es va celebrar una jornada de portes obertes per explicar als habitants d'Algerri les obres que s'han fet. La primera missa, però, tindrà lloc aquest diumenge 5 de desembre a les 12.30 hores i estarà presidida pel bisbe de Lleida, Salvador Giménez. Així mateix, el dimecres dia 8 l'Orfeó Lleidatà hi oferirà un concert.

Comparteix

També t'interessarà