L'església de Juneda és declarada com Bé Cultural d'Interès Local

REDACCIÓ
Publicat: 
06-09-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L'església de Juneda és declarada com Bé Cultural d'Interès Local
    Peu de foto: 
    Bisbat de Lleida

L'església parroquial de la Transfiguració del Senyor de Juneda ha estat declarada bé cultural d'interès local, segons l'acord del ple del Consell Comarcal de les Garrigues adoptat en la seva sessió ordinària del 21 de juliol, i que recull el Butlletí Oficial de la Província de Lleida (BOP) d'aquest dilluns 5 de setembre. Aquesta declaració es fa a instància de l'ajuntament de Juneda i d'acord a les competències derivades dels articles 15, 17 i 39 de la Llei 9/1993, de 30 de setembre, del patrimoni cultural català. Després que l'acord fos sotmès a exposició pública sense que s'hi hagi presentat cap al·legació, aquest ha quedat definitivament aprovat.

L'església de la Transfiguració del Senyor de Juneda es va començar a construir el 1740 i va ser consagrada el 1748 pel bisbe de Lleida Gregori Galindo. Construïda a cavall entre l'estil renaixentista i el barroc, comptava originàriament amb un Altar Major barroc construït el 1763 per l’escultor Antoni Ochando, que fou destruït durant la Guerra Civil, malgrat ser considerat una joia del barroc acadèmic i dels millors altars de la Catalunya del segle XVIII. El 2 d’abril de 1938 l’edifici també fou bombardejat per l'exèrcit franquista i es va destruir part del cimbori.

El monument té una façana d'estil neoclàssic amb elements del barroc, amb una porta central amb un arc de mig punt guardada per dues columnes i un campanar vuitavat de planta quadrada, construït amb pedra picada. El temple és de planta rectangular de creu llatina i amb tres naus. Fa 24 metres de llarg i 20 d'ample i compta amb un cimbori enlairat i un gran presbiteri.

Mossèn Adrià Bulai, rector de Juneda, es mostrava "molt satisfet" pel reconeixement rebut per l'església. "Per aquí hi passa gent de tot arreu, i és important obtenir aquesta declaració com a bé cultural d'interès local, perquè ens ajudarà a promocionar la seva importància arquitectònica i artística i també a conscienciar les administracions de la necessitat de preservar i conservar aquest valuós patrimoni".

Comparteix

També t'interessarà