L'espectacle floral al Baix Segrià, un esclat de colors naturals

LLEIDACOM / Miquel de Santiago
Publicat: 
14-03-2019
Actualitzat: 14-03-2019 11:27
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L'espectacle floral al Baix Segrià, un esclat de colors naturals
    Peu de foto: 
    ©Marc Trilla

La teoria ens diu que som a punt d’entrar a la primavera, que aquesta arriba a l’hemisferi nord el 20 de març. Insistim, aquesta és la teoria, perquè a la pràctica ens trobem que aquesta estació coincideix amb les persistents onades de fred, atípiques del preàmbul estiuenc. La natura és sàvia i sovint se’n desentén de qualsevol planificació climatològica que puguem teoritzar. Els camps florits del Baix Segre, i concretament els d’Aitona, són un exemple d’aquesta meravellosa negligència.

Sabem que amb el mes de març arriba un esclat de colors que vesteix de gala els prats de la comarca gràcies al naixement dels préssecs, el paraguaios i les platerines. Amb aquests espectacle de floració de fruita dolça fa goig encetar la primavera, un fenomen que esdevé excepcional arreu del país, amb els pètals dels arbres fruiters protagonitzant l’excepcional paisatge.

©pepinair
©jantoniromero
©martaespax

Des d’allí, podem emprendre dues rutes a peu per passejar lliurement entre el dolç paisatge. La Ruta de l’aire fruiter ens permet gaudir durant tot l’any de l’horta aitonenca, enmig de l’entorn natural presidit per la fruita i acompanyats pel riu Segre al llarg d’uns 6 quilòmetres de distància que tardarem poc més d’una hora a recórrer. Aquesta via no presenta cap dificultat al no comptar amb desnivells. Per seguir passejant al nostre aire també comptem amb la ruta de Serra Brisa, pensada per descobrir els turons propers al poble, des d’on podem tenim unes meravelloses vistes dels camps florits. Aquest suposa un punt exclusiu des d’on gaudir plenament de la riquesa paisatgística de la zona, gràcies a l’alt contrast entre els indrets de regadiu i de secà. Aquest itinerari ens porta també fins l’Ermita de Sant Joan de Carratalà, església d’estil romànic del segle XIII des d’on les postes de sol ens deixaran bocabadats, una de les grans novetats d’aquest any. Ambdues rutes poden fer-se a peu o amb bicicleta de muntanya.

D’altra banda, si preferiu voltar acompanyats per una comitiva també disposeu de diferents rutes guiades en les quals un grup d’experts us faran conèixer in situ tot allò allò relacionat amb l’entorn i història dels camps. Podeu formalitzar les reserves a través del web www.fruiturisme.info

Aquestes rutes també podras fer-les en quad al llarg de 15 quilòmetres! No pateixis si no n'has conduit mai cap, és molt fàcil i amb els experts d’Aito-Aventura n’aprendràs ràpidament. Aquest servei compta amb un/a guia qualificat/da, assegurança, casc a mida personal, quad automàtic de 2 places i formació prèvia a l’inici de l’activitat. Altrament, tingues en compte que és obligatori ser major de 25 anys i presentar el carnet de conduir TIPO B vigent. Pots informar-te del preu de les rutes motoritzades i reservar dates al mateix web de Fruiturisme.

Aito Aventura
Globus Kontiki
©2016isil

En tot cas, aneu per on aneu, amb bici o a pota, no us oblideu les càmeres a casa i ompliu de records els vostre mòbils i xarxes socials, compartint les vostres millors instantànies amb les etiquetes #AitonaenFlor i #Lleidacomers!

Enguany, s’ha completat el programa de propostes i activitats amb diferents novetats que sumen una major diversitat que la d’anys anteriors. Prova d’aquesta oferta són la incorporació de novetats com la possibilitat de recórrer els camps amb bicicleta, les rutes per a caminadors especials o el concert del grup ‘Serratejant’ a l'ermita de Sant Joan de Carratalà el 16 de març. Cal tenir en compte aquestes innovacions, però tampoc deixen de faltar a la cita els ja tradicionals vols amb globus sobre els camps florits o els tasts gastronòmics arribats de la mà de “Tastaitona”, els quals ens ofereixen degustacions de cuina tradicional i moderna amb la fruita dels productors locals com a principal reclam.

Tastaitona, productes locals d'Aitona

Ruta de Patrimoni "Alcarràs Florit"

Val a dir que el municipi d'Aitona ens ofereix totes aquestes possibilitats per gaudir dels camps florits, però que no n'és l'únic... Entre aquests, cal destacar-hi també Alcarràs, on els camps també han florit fabulosament! Des del seu Centre d’Interpretació del Món Rural, organitzen la 6a Ruta de Patrimoni "Alcarràs Florit" 2019 els dies 16 i 23 de març, per gaudir d'aquest espectacle entre els fruiters. Coneixeràs el procés de floració i la història d'Alcarràs, alhora que provaràs un suculent esmorzar amb productes locals enmig del camp. En el marc d'aquests dies, us animen a publicar les vostres millors fotografies de floració i els seus colors utilitzant el hastag #AlcarrasFlorit19! A més, les rutes finalitzen amb la visita al propi Centre d’Interpretació del Món Rural d'Alcarràs, el qual acull una interessant col·lecció inèdita de material, instruments i eines agrícoles de segles passats amb l'objectiu de posar el valor la feina i la vida de camp a la vila.

Fruiturisme, la fruita com a reclam turístic

Tornant al municipi d’Aitona, endeguen el projecte Fruiturisme amb l’objectiu de difondre el món de la fruita dolça i dinamitzar l’activitat econòmica agrària del Baix Segre. És evident que la majoria d’informacions respecte a aquest poble guarden relació amb l’aeroport de Lleida-Alguaire, però és imperatiu posar també en valor el paisatge, cultura i patrimoni d’aquesta localitat del Segrià. Tal com explica la seva alcaldessa, Rosa Pujol, Fruiturisme s’ha convertit, “per mèrits propis, en una acció fonamental per atraure nous turistes, tant nacionals com internacionals, a Catalunya, a les terres de Lleida i al municipi”. Afegeix també que “és imprescindible per seguir dotant de múscul el projecte i consolidar-lo com una iniciativa turística de màxima qualitat, sostenible i de referència arreu del nostre territori”.

©bertlivephoto
Comparteix

També t'interessarà