⏯️ "L'Estat encara no ha demanat perdó per l'assassinat de Companys"

ACN
15-10-2021
  • ⏯️ "L'Estat encara no ha demanat perdó per l'assassinat de Companys"
  • ⏯️ "L'Estat encara no ha demanat perdó per l'assassinat de Companys"
  • ⏯️ "L'Estat encara no ha demanat perdó per l'assassinat de Companys"
  • ⏯️ "L'Estat encara no ha demanat perdó per l'assassinat de Companys"

Diferents entitats, administracions i personalitats polítiques han recordat avui el president Lluís Companys en el 81è aniversari del seu afusellament.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha avisat que els "motius de fons" que van portar el feixisme a atacar les institucions catalanes i afusellar el president Lluís Companys segueixen encara avui, amb els "atacs" contra Catalunya i qui en vol la màxima llibertat i justícia social. Durant la declaració institucional al Fossar de la Pedrera, al cementiri de Montjuïc, en motiu de l'aniversari de l'assassinat de Companys, Aragonès també ha afirmat que la "cadena històrica institucional" aguanta des de l'afusellament fins avui dia, 81 anys després. El president ha apuntat que Espanya ha intentat la "repressió" amb "diferents onades", i n'ha posat com a exemple la sentència del Tribunal de Comptes d'ahir. Aragonès ha aprofitat per tornar a demanar una llei d'amnistia per posar "fi" a tota la "repressió" que afecta tant les persones vinculades a l'acció exterior del Govern, com a la resta de represaliades a l'exili o també a l'interior.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha advertit que, si amb l'assassinat de Lluís Companys, Espanya s'endinsava ara fa 81 anys en la "negra nit del feixisme i la dictadura", el país persevera en "no voler ser un Estat de ple dret", després de la sentència del Tribunal de Comptes. En la seva intervenció després de l'ofrena floral a la tomba de Companys, aquest divendres al Fossar de la Pedrera, Borràs ha criticat que el tribunal no accepti uns avals "perfectament legals". Borràs ha carregat així contra el Tribunal de Comptes: "La repressió continua ben viva". la presidenta del Parlament ha aprofitat per reivindicar que Companys va ser el primer president del Parlament recuperat.

El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha denunciat que Espanya encara no ha anul·lat el judici de Lluís Companys ni s'ha disculpat pel seu assassinat. En una atenció als mitjans des del Fossar de la Pedrera aquest divendres, en motiu del 81è aniversari de l'afusellament de l'expresident, Mauri també ha alertat que moltes institucions de l'Estat, com ara el Tribunal de Comptes, mantenen una "vinculació estreta" amb el franquisme. Mauri ha afegit que el TdC "no imparteix cap justícia" sinó que només busca "venjança". Mauri també ha carregat contra la nova llei de memòria històrica de l'Estat, i ha valorat que es perd una oportunitat perquè no significarà cap "punt i final" amb el franquisme ni es restaurarà pas la memòria de les víctimes.

Per  la seva part, l'ANC ha denunciat que ara "el règim espanyol no afusella els dissidents o els presidents de la Generalitat, però segueix tenint unes estructures franquistes que utilitzen metodologies com requisar béns sense judicis". Tot plegat, l'endemà que el Tribunal de Comptes rebutgés els avals de la Generalitat per pagar les fiances als excàrrecs del Govern a qui l'ens reclama 5,4 milions d'euros per l'acció exterior entre el 2011 i el 2017. La presidenta de l'entitat, Elisenda Paluzie, ha fet aquestes declaracions després de l'ofrena floral a Companys, al Fossar de la Pedrera, a Montjuïc, en el 81è aniversari de la seva mort. "D'això que feia el franquisme després de la guerra, ahir en vam tenir un episodi més amb la no acceptació de l'aval de l'ICF", ha carregat Paluzie. I ha assegurat que "l'acció exterior consistia a organitzar taules rodones on es debatia sobre el dret a l'autodeterminació". "Arriben a l'extrem de criminalitzar per parlar-ne", ha afegit.

En declaracions des del cementiri de Montjuïc, el secretari general de JxCat, Jordi Sànchez ha fet un paral·lelisme entre l'assassinat de Lluís Companys avui fa 81 anys i la situació actual. "L'estat espanyol continua, amb altres mètodes però amb la mateixa persistència i set de venjança, buscant la mort civil d'un conjunt de persones", ha dit en referencia a la decisió del Tribunal de Comptes de tombar l'aval de l'ICF. Tant quan Companys va ser assassinat com ara, Sànchez diu que l'Estat tenia l'esperança d'acabar amb les aspiracions del poble català. D'altra banda, ha assenyalat que, a diferència del que va passar amb Companys, ara Europa no està disposada a entregar presidents a l'exili, en referència a Carles Puigdemont.

D'altra banda, el diputat del PDeCAT al Congrés Genís Boadella ha denunciat que l'estat espanyol "no és capaç de demanar perdó" per l'afusellament del president Lluís Companys avui fa 81 anys. Des del cementiri de Montjuïc, el diputat ha reivindicat que avui l'homenatge "és més necessari que mai" i ha reclamat que hi hagi una "reparació justa" de la figura del president assassinat. D'altra banda, sobre la decisió del Tribunal de Comptes de tombar l'aval del ICF, l'ha considerat "injusta" i ha assenyalat que s'ha produït quan PSOE i PP han arribat a un acord per renovar diversos òrgans, entre ells el Tribunal de Comptes.

La CUP també ha recordat l'expresident, tot assegurant que el millor memorial i homenatge pels republicans és mantenir avui la lluita. El diputat Carles Riera i la diputada Eulàlia Reguant han insistit que "la lluita és l'únic camí", en l'atenció als mitjans aquest divendres al Fossar de la Pedrera, després de l'ofrena floral a Lluís Companys, en el 81è aniversari del seu assassinat. "Som aquí pels qui es van deixar la pell i la vida per la llibertat", ha afegit Riera.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta