L'Estat exigirà 16 milions d'euros a les quatre plantes de purins de Lleida

SEGREcom
Publicat: 
04-10-2014
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L'Estat exigirà 16 milions d'euros a les quatre plantes de purins de Lleida

Les quatre plantes de gestió de purins de Lleida (dos a Juneda i unes altres dos a Miralcamp i Alcarràs) hauran de pagar a l'Estat uns 16 milions d'euros (4 per cada instal·lació, aproximadament) en concepte de les primes cobrades a partir del 13 de juliol del 2013, moment en què el Govern central va aprovar la tisorada retroactiva sobre aquests incentius a la cogeneració elèctrica. Ho va confirmar ahir a SEGRE Josep Capdevila, president de la patronal que agrupa aquestes instal·lacions, ADAP, que, a més, va assegurar que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ja ha començat a notificar els complexos afectats per la retallada les quantitats que han de tornar a l'Estat. "Això tanca definitivament les portes a poder continuar treballant en aquestes plantes", va lamentar Capdevila, que va titllar de "patètica" l'actual situació dels complexos, amb una activitat sota mínims des del febrer i amb els seus treballadors (uns 80 a tot Lleida) amb un peu a l'atur. A més, les empreses responsables d'una de les plantes de Juneda i de la d'Alcarràs estan negociant amb les respectives plantilles Expedients de Regulació d'Ocupació per intentar frenar la sagnia de pèrdues que genera la retallada decretada per Madrid. La primera planta de purins a rebre la notificació de la CNMC ha sigut Tracjusa de Juneda, segons va confirmar el gerent, Antoni Badia. La reclamació supera els quatre milions, encara que Badia va demanar "temps" per estudiar amb els advocats de l'empresa el que se'ls exigeix. Per la seua part, Alfredo Pajeu, responsable de VAG, l'altra planta ubicada en aquest mateix municipi de les Garrigues, va explicar que en el seu cas encara no s'ha rebut cap notificació, malgrat que es va resignar que no hi hagi "miracles". Quant al futur, va explicar, va dir desconèixer si les instal·lacions acabaran desmantellant-se. Els responsables de l'empresa fa setmanes que maduren si acollir-se al concurs de creditors. La notificació tampoc no ha arribat encara a les instal·lacions de Guascor (Alcarràs), el responsable del qual, Jesús Rubio, sí que va confirmar, en canvi, que el passat 19 de setembre va finalitzar l'ERO temporal al qual es va acollir l'empresa i que actualment es negocia un altre expedient, en aquest cas d'extinció.

Danys col·laterals

Independentment de la crítica situació de les plantes, els seus responsables van remarcar que les conseqüències decretades pel Govern central afectaran també el sector ramader, vital per a l'economia de Lleida.

En aquest sentit, Josep Capdevila va exigir "solucions reals" que evitin una reducció de la cabanya, mentre que Alfredo Pajeu va alertar que el sector porcí perdrà l'efecte dinamitzador de què s'ha beneficiat durant els últims anys.

Situació "patètica"

Les empreses afectades continuen sense saber com afrontar una retallada que les acosta al tancament

Comparteix

També t'interessarà