L'Estat redueix els mòduls de l'IRPF als pagesos i ramaders afectats per la sequera i els aiguats

ACN
Publicat: 
09-04-2020
Actualitzat: 11-04-2020 18:12
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L'Estat redueix els mòduls de l'IRPF als pagesos i ramaders afectats per la sequera i els aiguats
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu

El BOE publica aquest dijous l'Ordre del Ministeri d'Hisenda de reducció de mòduls de l'IRPF del 2019 per a agricultors i ramaders afectats per diverses circumstàncies excepcionals com ara la climatologia adversa, amb la sequera i els danys que el temporal DANA va causar a la tardor, i altres tipus d'adversitats, com ara les derivades de problemes de mercat. A Catalunya, aquestes bonificacions poden suposar un estalvi d'uns 27 milions d'euros als sector de la fruita, productes hortícoles, olivera, cereals, vitivinícola, farratges i arròs, així com a les oleaginoses i lleguminoses, entre d'altres. També inclou les produccions ramaderes de tipus extensiu. 
L'Ordre recull la proposta del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació de rebaixar els índex de rendiment net aplicables el 2019 en el règim d'estimació objectiva agrària (o de mòduls) de l'IRPF. Per aplicar la rebaixa, s'han tingut en compte els danys provocats per la climatologia adversa com la sequera i el temporal DANA, a la tardor. També s'han tingut en compte altres tipus d'adversitats, com les derivades de problemes de mercat i que han produït una disminució dels rendiments de l'activitat agrària. 

A Catalunya, el conjunt de totes les reduccions poden suposar un estalvi d'uns 27 milions d'euros. Per sector agrícoles, en el cas dels cereals, cítrics i lleguminoses queda de 0,26 a 0,18; olivera de 0,26 a 0,13; fruiters no cítrics de 0,37 a 0,30 i lleguminoses de 0,26 a 0,18. I pel que fa sector ramaders, el boví de llet passa de 0,20 a 0,18; el oví i caprí de llet de 0,26 a 0,18; el boví i porcí de cria extensiu de 0,26 a 0,18; el boví, oví, caprí i porcí de carn extensiu de 0,13 a 0,09; i l'apicultura de 0,26 a 0,13.

Pel que fa el conjunt del sector agrari espanyol, aquesta reducció de l'IRPF suposa una rebaixa de 614 milions d'euros, la xifra més alta dels últims cinc anys i que suposa pràcticament el triple respecte l'any anterior.

Asaja considera que la mesura és insuficient

Des d'Asaja Lleida han indicat que es tracta d'una rebaixa que fa temps que reivindiquen però la consideren "insuficient". Segons el seu president, Pere Roqué, també alguns els municipis afectats per l'incendi de la Ribera d'Ebre i pel temporal DANA del passat octubre "haurien d'estar també inclosos amb una rebaixa més considerable del percentatge publicat". Des D'Asaja també consideren que s'haurien d'aplicar rebaixes més importants a cultius com en el cas de la fruita dolça, l'oli i el cereal. Per aquest motiu, Roqué ha indicat que des d'Asaja estan elaborant tres informes per presentar a la subdelegació del govern de l'estat a Lleida per tal que "la rebaixa sigui més efectiva i més concloent de cara als productors".
 

Comparteix

També t'interessarà