L'Hospital Universitari de Santa Maria commemora el seu centenari

REDACCIÓ
Publicat: 
11-02-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L'Hospital Universitari de Santa Maria commemora el seu centenari
    Peu de foto: 
    Institut Català de Salut
  • L'Hospital Universitari de Santa Maria commemora el seu centenari
    Peu de foto: 
    Institut Català de Salut

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha presidit aquest divendres l’acte institucional de celebració del centenari de l’Hospital Universitari de Santa Maria. L’acte, que s’ha celebrat als jardins de l’Hospital, ha consistit en la descoberta d’una placa commemorativa que homenatja tots els professionals que han prestat i presten els seus serveis al centre des de la seva creació i en la plantada d’un om. Han acompanyat el conseller la presidenta del consell d’administració de Gestió de Serveis Sanitaris, Montse Pifarré, l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, el president de la Diputació, Joan Talarn, i el gerent del Servei Català de la Salut a la Regió Sanitària de Lleida, Raül Llevot, així com nombrosos professionals de l’hospital.

“Som fruit de la nostra història i és important recordar d’on venim per saber qui som”, ha afirmat el conseller. Durant el seu parlament, Balcells s’ha referit al desgast que ha suposat la pandèmia de la COVID-19 per al sistema sanitari però ha animat els professionals a “mirar el futur amb optimisme”. En aquest sentit, el conseller ha afirmat que “hi ha recursos econòmics per reforçar l’Atenció Primària, la Salut Mental, i per a noves infraestructures i equipaments per modernitzar el sistema de salut de Catalunya”.

Per la seva banda, la presidenta del consell d’administració de Gestió de Serveis Sanitaris, Montse Pifarré, ha destacat la importància del treball dels professionals i ha afirmat que “les persones fan la institució, li donen vida i substància”. L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha recordat l’estada de sis dies l’any 1937 en plena Guerra Civil de l’escriptor i periodista George Orwell a l’Hospital Universitari de Santa Maria. Finalment, Joan Talarn, president de la Diputació, s’ha referit a la importància de l’assistència i la recerca de l’Hospital amb aliances amb la resta de centres del territori.

El centenari

L’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida celebra aquest any el seu centenari amb un seguit d’actes institucionals i de difusió, adreçats tant a la ciutadania com als professionals, com l’edició d’un llibre commemoratiu, la producció d’un documental, jornades científiques i actes de celebració, entre altres. Així mateix, s’ha habilitat la pàgina web específica https://100anysalvostrecostat.cat/ i xarxes socials pròpies, com un canal de podcast amb entrevistes a professionals i persones vinculades al centre hospitalari.

La celebració del centenari és una oportunitat per obrir les portes d’una de les institucions més emblemàtiques de la societat lleidatana. Resseguir la seva memòria permetrà conèixer i entendre la mateixa història de la ciutat i del país. I sobretot, vol ser un homenatge a tots els 

equips de professionals que són i han estat cabdals al llarg de tota la trajectòria de la institució.

La història

El 1922 es van iniciar els treballs de construcció de l’actual Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida, obra dels arquitectes Joaquim Porqueres i Jaume Mestre. Fins llavors, l’hospital estava ubicat en l’edifici on ara hi ha l’Institut d’Estudis Ilerdencs, davant la Catedral Nova de la ciutat. El projecte neix de la necessitat d’adaptar-se a les transformacions i avenços mèdics de l’època.

Un segle més tard, l’Hospital Universitari de Santa Maria és un centre d’avantguarda, universitari, investigador i amb una oferta sanitària integral, pròxima i de qualitat, prestada amb criteris d'eficiència i voluntat de servei públic.

Des de l’any 1992 l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris (GSS) gestiona l’Hospital Universitari Santa Maria, pel traspàs de la Diputació de Lleida a l'Administració de la Generalitat de Catalunya. 

Comparteix

També t'interessarà