L’impost al sol arriba a l’ocàs amb només 42 plantes inscrites a Lleida

R. RAMÍREZ / J. G. M.
13-06-2018
  • L’impost al sol arriba a l’ocàs amb només 42 plantes inscrites a Lleida

L’impost al sol arriba al seu ocàs sense gairebé haver aconseguit resultats a Lleida. El Govern socialista ha anunciat la intenció de derogar-lo quan tan sols 42 instal·lacions dedicades a generar electricitat per al consum dels seus propietaris s’han inscrit al registre obligatori que el ministeri d’Energia va crear el 2015. És una xifra molt inferior a les 300 instal·lacions que hi ha a les comarques lleidatanes, segons les estimacions d’organitzacions agràries com UP.

De les 42 inscrites, una dotzena tenen menys de 10 kW de potència, amb la qual cosa els seus amos estan exempts de pagar a la factura de la llum aquest peatge pel subministrament de suport que reben de la xarxa elèctrica. La seua incorporació als rebuts també ha topat amb dificultats. Des de l’aprovació l’octubre del 2015, no totes les distribuïdores elèctriques van arribar a aplicar-lo al considerar que l’Estat no va donar les instruccions necessàries sobre com fer-ho. La inscripció al registre estatal, sota amenaça de multes de fins a 60 milions per a qui eludeixi fer-ho, continua encara oberta.

Les plaques fotovoltaiques a la nau de l’empresa Frifruits de Miralcamp s’han convertit aquesta setmana en l’última instal·lació d’autoconsum inscrita a Espanya juntament amb una altra a Barcelona. La firma del Pla va assenyalar que aquests plafons, instal·lats per AE3000, generen el 40% de l’electricitat que consumeixen i va destacar la celeritat del consistori a atorgar els permisos.

Nou impuls a les renovables al cap d’anys de paràlisi per retallades

Les retallades a les primes a les renovables que l’Executiu del PP va aplicar el 2012 van paralitzar a Lleida desenes de projectes de parcs eòlics i plantes de biomassa. Posteriorment, va implantar un sistema de subhastes que, a les comarques lleidatanes, només ha beneficiat el projecte de l’ajuntament d’Alfarràs per reobrir la minicentral hidràulica de Mitasa. Ara, la nova ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, planteja un nou impuls a les renovables lligat a no prorrogar les concessions a centrals nuclears i al tancament de les tèrmiques.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que és adequat que els nens i nenes facin activitats extraescolars aquest curs?