⏯️ L'independentisme manifesta que "No hi ha normalitat sinó un conflicte polític no resolt"

ACN
Publicat: 
19-01-2023
Actualitzat: 19-01-2023 12:16
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ L'independentisme manifesta que "No hi ha normalitat sinó un conflicte polític no resolt"
    Peu de foto: 
    Aina Martí (ACN)
  • ⏯️ L'independentisme manifesta que "No hi ha normalitat sinó un conflicte polític no resolt"
    Peu de foto: 
    Mariona Puig (ACN)

"Als Països Catalans no hi ha normalitat sinó un conflicte polític no resolt". El manifest de les entitats i partits independentistes contra la cimera hispano-francesa d'aquest dijous denuncia que Espanya i França no tenen "cap intenció" d'afrontar democràticament el conflicte polític català. El text adverteix que els presidents espanyol i francès, Pedro Sánchez i Emmanuel Macron -respectivament-, "pretenen vendre una imatge de normalitat, però la realitat és tossuda". "Una foto provocativa no convertirà Espanya o França en estats més democràtics sinó més hipòcrites", afegeix el manifest, que han llegit Pere Manzanares, tinent alcalde de l'ajuntament d'Elna, i Gemma Pera, "represaliada" per les mobilitzacions de suport al raper Pablo Hasél.

El manifest constata que "no hi ha normalitat" als Països Catalans, i denuncia que l'Estat està "disposat" a assumir els nivells "més alts de repressió" i tot el "desprestigi internacional". Però afegeix que la societat catalana ha demostrat "històricament" la seva força "col·lectiva", i conclou que ho seguirà fent "les vegades que calgui".

El text que han preparat les entitats organitzadores -ANC, Òmnium i Consell de la República- assevera que "l'única normalitat democràtica" als Països Catalans és la mobilització "contínua i transversal" d’una societat "decidida" a defensar les seves llibertats nacionals, a exercir els seus drets civils i polítics i a viure en una república catalana, independent, justa i lliure per a tothom.

El manifest també avisa que, dins del MNAC, on se celebra la cimera entre els governs espanyol i francès, s'hi troba l'executiu d'un estat "que empresona artistes". El text també reitera que als Països Catalans hi ha una "vulneració sistemàtica" de drets fonamentals, amb exiliats i més de 4.200 "represaliats" per defensar drets democràtics.

"No hi ha normalitat sinó un estat de la Unió Europea aïllat dels drets humans, que ignora els principals organismes/tractats internacionals i justifica l’espionatge a la dissidència", subratlla el manifest.

Les entitats insisteixen que el procés "és ben viu"

La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, ha defensat que Catalunya "és una nació que vol decidir el seu propi futur i les seves pròpies polítiques i decisions" i per això la cimera hispano-francesa "no és ben rebuda". Per a la líder de l'entitat, la protesta "multitudinària" certifica que "el procés no és mort, al contrari, és ben viu" i significa que "aquí no s'ha acabat res".

Per la seva banda, el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha insistit que "el conflicte polític és ben viu i no s'ha resolt de manera democràtica". "Som aquí per dir-li a Pedro Sánchez que no només ho tornarem a fer, sinó que ens estem preparant per tornar-ho a fer", ha advertit en declaracions als mitjans. Antich ha assegurat que tot i les "operacions de màrketing i els esforços" del govern espanyol per demostrar que "no passa res", a Catalunya "no hi ha normalitat democràtica". A més, ha celebrat que l'independentisme s'hagi mobilitzat "de manera unitària".

Antoni Castellà, del Consell per la República, ha assegurat que aquest dijous Sánchez "ha fet el ridícul": "Ha intentat dir-li al món i a Europa que el procés independentista ha acabat i avui el poble de Catalunya li diu al món i a Europa que el procés no ha acabat". Segons Castellà, la concentració demostra que hi ha "un procés unitari absolut, amb la societat civil, la ciutadania i els partits tots a una per dir que el procés independentista no ha acabat". A més, ha assegurat que l'independentisme ha fet "història" perquè "no hi ha precedents d'una mobilització tan massiva en un dia laborable". L'organització ha xifrat la protesta en 30.000 manifestants, mentre que la Guàrdia Urbana ha dit que en són 6.500.

El president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Jordi Gaseni, ha celebrat que la manifestació constata que "res s'ha acabat" perquè han aconseguit omplir l'espai on havien convocat la protesta "en un dia i una hora difícil". Amb les eleccions municipals de maig a la vista, Gaseni ha emplaçat a "confirmar" que l'independentisme continua fort revalidant i augmentant les alcaldies independentistes al país.

La Cambra de Comerç de Barcelona també s'ha sumat al suport a la concentració contra la cimera. La seva presidenta, Mònica Roca, ha subratllat que no tenen "cap problema" amb el fet que dos presidents es trobin per discutir sobre les seves qüestions" però ha remarcat que és "inacceptable" si aquesta trobada es fa "per provocar". "És una provocació que vinguin a casa nostra fent veure que no ha passat res", ha insistit.

Al seu torn, el secretari general de la Intersindical-CSC, Sergi Perelló, ha advertit que "res ha acabat" i ha dit que només amb la "unitat política, civil i social del poble" es podrà tirar endavant el procés independentista.

Comparteix

També t'interessarà