L'INE revisa quatre dècimes a l'alça el creixement de l'economia espanyola en el segon trimestre

ACN
Publicat: 
24-09-2022
Actualitzat: 24-09-2022 1:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L'INE revisa quatre dècimes a l'alça el creixement de l'economia espanyola en el segon trimestre
    Peu de foto: 
    Eloi Tost (ACN)

L'economia espanyola va créixer un 1,5% en el segon trimestre, xifra que suposa una millora de quatre dècimes respecte a les estimacions que l'Institut Nacional d'Estadística (INE) va fer a finals de juliol. Si es té en compte la variació interanual, es va situar en el 6,8% davant el 6,7% dels tres primers mesos de l'any i suposa un increment de cinc dècimes respecte a les estimacions del passat 29 de juliol. Segons l'INE, la demanda externa va representar una aportació en l'increment interanual de 4,9 punts, 2,1 punts més que el trimestre anterior. En canvi, la contribució de la demanda interna va ser d'1,9 punts, és a dir, 1,9 punts menys que els tres primers mesos del 2022.

El creixement de l'1,5% del PIB espanyol, superior a l'estimat inicialment, suposa una taxa d'1,7 punts superior a l'estimada per al primer trimestre, que l'INE ha situat finalment en un -0,2% en termes intertrimestrals, de manera que l'economia es va arribar a contraure lleugerament.

En un comunicat, l'INE explica que les variacions respecte les estimacions inicials poden ser superiors a l'habitual com a conseqüència del context actual derivat dels efectes de la pandèmia des del març del 2020, de la guerra d'Ucraïna i de l'elevada inflació i que han fet que el volum d'informació avançada fos menor que en ocasions anteriors. A més, recorda que es disposava d'informació fins al mes de maig i les estimacions del juny es van fer en base a indicadors avançats.

En l'evolució interanual de la demanda interna, la despesa de consum final de les administracions públiques va presentar una aportació negativa a la variació interanual del PIB de sis dècimes, que es va compensar amb l'aportació positiva de formació de capital, d'1,2 punts, i de la despesa final del consum de les llars i les Institucions sense finalitats de lucre a les llars, d'1,4 punts.

Concretament, la despesa del consum final es va incrementar un 0,9% al segon trimestre respecte al mateix període del 2021, és a dir, 1,2 punts menys que el primer trimestre. La despesa en consum final de les llars va experimentar una taxa interanual del 2,5%, un punt menys que el trimestre passat, mentre que la despesa en consum final de les administracions públiques va presentar una variació del -2,9%, xifra que representa un descens d'1,9 punts menys que en el trimestre precedent.

Per la seva part, en la demanda externa, l'evolució de les exportacions de béns i serveis aporta 7,9 punts a l'evolució interanual del PIB, contribució que es veu compensada parcialment per l'aportació de les importacions de béns i serveis (-3,0 punts).

Les exportacions de béns i serveis van presentar una variació del 23,1% en comparació amb el segon trimestre del 2021, xifra que suposa 3,2 punts més que el trimestre anterior. Segons l'INE, aquesta acceleració es produeix per un increment en les taxes interanuals de les exportacions de béns, que passen del -0,2% a l'1,8%, compensada per la moderació de les exportacions de serveis, del 102,7% al 97,9%.

Les importacions de béns i servies van augmentar un 8,8% en els ego trimestre, 3,4 punts menys que el primer trimestre per la disminució de els importacions de béns, del 9,5% al 5,1%, compensada per l'increment de la taxa interanual de les importacions d serveis (del 27,4% al 28,9%).

D'altra banda, la remuneració dels assalariats presenta un creixement interanual del 7,6% en el segon trimestre, 1,5 punts superior al trimestre anterior com a conseqüència de l'augment del 5,8% del nombre d'assalariats, cinc dècimes menys que en el trimestre precedent, i que la remuneració mitjana per assalariat varia un 1,8% davant el -0,1% del primer trimestre.

Per últim, el nombre d'hores treballades va augmentar un 1,1% entre el primer i el segon trimestre, nou dècimes menys que en el trimestre anterior En termes interanuals, les hores treballades van retrocedir en 3,7 punts, fins al 3,3%.  Per blanques, a la industrial la variació interanual d'hores treballadores es va situar en un 0,1%, és a dir, 1,9 punts menys que en el trimestre precedent.

A la construcció, la taxa interanual és del -1,8%, amb un descens de vuit punts respecte al trimestre anterior, mentre que en els serveis les hores treballades van baixar 3,7 punts en comparació amb el trimestre anterior, fins al 4,7%, i en les branques primàries la variació va ser del -3,1%, amb un descens de 2,2 punts en comparació amb el trimestre anterior.

Comparteix

També t'interessarà