L’IRBLleida colidera un projecte europeu per millorar l’atenció a malalts crònics

SEGREcom
Publicat: 
20-04-2016
Actualitzat: 20-04-2016 10:30
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L’IRBLleida colidera un projecte europeu per millorar l’atenció a malalts crònics

L’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) participa en un projecte d’investigació europeu juntament amb nou grups d’investigació de sis països per millorar l’atenció assistencial dels malalts crònics complexos a través de l’aplicació d’eines tecnològiques que permetran seguir l’evolució dels pacients a casa seua.

Connecare (nom del projecte) compta amb un finançament de gairebé 5 milions d’euros de la Comissió Europea, dels quals l’ens lleidatà n’ha rebut 469.375 i el seu objectiu és disminuir l’hospitalització d’aquests pacients i millorar-ne la qualitat de vida, així com optimitzar els recursos econòmics destinats als tractaments.

El grup d’investigació lleidatà, en el qual intervenen professionals dels hospitals Santa Maria i Arnau de Vilanova, d’Atenció Primària i del mateix IRBLleida, durà a terme assajos clínics a uns 300 pacients crònics de l’Atenció Primària i de les cirurgies programades de tipus ortopèdic.

En una primera fase, l’estudi se centrarà en els pacients que pateixen afectacions pulmonars obstructives cròniques, insuficiències cardíaques i diabetis i s’iniciarà a mitjans de l’any 2017.

Fins aleshores, l’equip lleidatà col·laborarà amb els grups d’investigació d’Alemanya i Itàlia encarregats de desenvolupar el software de Connecare per definir les pautes i paràmetres clínics a analitzar. "Les eines tecnològiques monitoritzaran les variables dels malalts, com la tensió arterial o la saturació d’oxigen, les analitzarà i avisarà els facultatius quan es produeixi alguna descompensació en la patologia", va explicar ahir Gerard Torres, director de la investigació a Lleida i responsable de Medicina Interna de l’hospital Santa Maria, que va apuntar que serà un revulsiu en l’assistència sanitària, perquè el pacient participarà activament en el seguiment de la seua malaltia.

Per la seua part, Núria Nadal, responsable d’Atenció Primària, va destacar l’enorme repte que suposa el projecte a causa de la complexitat territorial urbana i rural de la província lleidatana. "És una gran oportunitat per ser pioners en innovació en Atenció Primària a nivell europeu", va subratllar.

El projecte pilot es desenvoluparà en diferents fases fins al 2020 i si el feedback de malalts i facultatius és positiu i funciona, es podria implementar de forma immediata en tot el sistema sanitari de Lleida i a la resta de Catalunya.

Comparteix

També t'interessarà