L'IRBLleida detecta 4 trets genètics que relacionen la personalitat i els trastorns mentals

REDACCIÓ
11-04-2018
  • L'IRBLleida detecta 4 trets genètics que relacionen la personalitat i els trastorns mentals

El grup d'investigació de Neurocognició, Psicobiologia de la Personalitat i Genètica de la Conducta de la Universitat de Lleida i de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida ha detectat a través d'una recerca coordinada pel catedràtic de Psicopatologia, Anton Aluja, que hi ha uns trets i unes característiques innats que, en cas de presentar-se de forma excessiva en un individu o davant de circumstàncies estressants, poden facilitar l’aparició de trastorns mentals. La recerca ha estudiat  20 gens i 153 polimorfismes dels quals 4 variants prediuen el tret de neuroticisme i 4 més, la recerca de sensacions.

El neuroticisme es relaciona amb sistemes cerebrals d’inhibició i es caracteritza per una tendència a la inestabilitat emocional, a la baixa autoestima i a patir emocions negatives, com ara l’ansietat i la depressió. Les persones amb un elevat neuroticisme tendeixen a trastorns de l’estat d’ànim com la depressió i el trastorn bipolar, hipocondries, ansietat,  anorèxia o bulímia nerviosa, abús de substàncies, trastorns esquizoafectius o trastorns d'identitat o dissociatius, entre altres.

Mentre que la recerca de sensacions es relaciona amb sistemes cerebrals de desinhibició i es defineix com una característica de la personalitat típica de persones a qui els agrada cercar experiències i emocions variades i que estan disposades a córrer riscos socials, físics, legals o financers per viure-les. Les persones amb una recerca elevada de sensacions tendeixen a presentar trastorns d’abús de substàncies, joc patològic, dèficit d’atenció, hiperactivitat (trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat [TDAH) i personalitat antisocial i límit.

El treball s’ha publicat a la revista de la Societat Internacional per a l’Estudi de la Personalitat  Personality and Individual Differences i s’ha dut a terme en el marc d’un projecte estatal finançat pel Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat (PSI2011-24789).

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Et preocupa que hi hagi més rebrots de Coronavirus?