Lleida canta les caramelles

REDACCIÓ/SEGRE TÀRREGA
02-04-2018
  • Lleida canta les caramelles

Com és tradició cada Diumenge de Pasqua, nombroses localitats de Lleida van reviure ahir amb èxit la tradició de les caramelles, les cançons populars alegres que es cantaven per celebrar la bona nova de la resurrecció de Jesús, a pesar que cada vegada té un caràcter més festiu i menys religiós. Antigament, en la majoria de casos, els caramellaires eren grups de nens que acompanyats d’instruments recorrien els carrers dels pobles oferint cançons a canvi d’ous o diners per acabar amb un dinar popular. Actualment, ofereixen petits rams de timó a canvi d’un donatiu.

Una de les localitats on estan més arrelades és Agramunt. El Grup Caramellaire Aires del Sió, acompanyat d’alumnes de l’escola municipal de música, va recórrer per trenta-setè any consecutiu i durant tot el matí els carrers de la localitat. Els caramellaires van fer una vintena de parades fins a arribar al migdia a la plaça de l’Església, on va tenir lloc la cantata central amb les autoritats al balcó del consistori i la plaça plena de la gent que sortia de missa.

A Cervera, la jornada, organitzada per la Coral Infantil Nova Cervera, va començar amb un esmorzar popular a la plaça de Santa Anna, que va seguir el tradicional recorregut pels carrers i places més cèntrics al costat d’una carreta decorada per a l’ocasió. La comitiva va comptar amb l’acompanyament dels grallers dels Geganters de Cervera.

A Tàrrega, la Coral Infantil Mestre Güell va omplir de música i color roig els carrers de la capital de l’Urgell així com les dos residències de la ciutat (Sant Antoni i El Carme) i la localitat veïna del Talladell. Val a recordar que aquesta coral es va fundar el 1963 amb la voluntat precisament de difondre les caramelles com a expressió de cultura popular catalana. A Ponts, els cantors van oferir un concert a l’església, la plaça Planell, la residència i diversos carrers

La Seu d’Urgell i Juneda són altres localitats on aquesta tradició té un gran arrelament. En tots dos casos, els cantors són homes d’entitats amb una llarga tradició. A la capital de l’Alt Urgell, van a càrrec de la Germandat de Sant Sebastià, fundada el 1855, i que ja va sortir al carrer dissabte. D’altra banda, a Juneda, els protagonistes són de la Massa Coral els Cantaires de Juneda, associació que va nàixer l’any 1927. Així mateix, hi va haver caramelles en moltes altres localitats lleidatanes com per exemple Castellserà, Guissona, Solsona, Organyà, Olius, la Fuliola i Verdú, entre d’altres.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que en els últims anys s'han incrementat la intolerància en la nostra societat?