Lleida celebra una jornada dedicada a l’apoderament de la dona gitana

REDACCIÓ
Publicat: 
27-11-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Lleida celebra una jornada dedicada a l’apoderament de la dona gitana
    Peu de foto: 
    Foto: Ajuntament de Lleida

‘Trencant barreres, creant futurs’ omple la sala Jaume Magre


L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, acompanyat de la presidenta de l’Associació de Dones Gitanes de Ponent, Paquita Domingo, ha inaugurat la Jornada d’Apoderament de la Dona Gitana ‘Trencant barreres, creant futurs’, en què també s’ha comptat amb la presència del delegat territorial a Lleida de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya, Josep Roigé, i dels 2n i 4a tinents d’alcalde, Carlos Enjuanes i Carme Valls.

La jornada està pensada per explorar temes com la història i la cultura del poble gitano a Espanya i Catalunya, i destacar aspectes específics relacionats amb les dones gitanes, com el seu paper tradicional en la comunitat i la seva contribució a la preservació de la cultura gitana.

La jornada desplega diferents ponències com  “Educació i accés als drets de les dones gitanes”, a càrrec d’Alba Fernández, en què es posen de manifest les barreres que enfronten les dones gitanes en l’accés a l’educació i com es poden implementar polítiques inclusives per fomentar la seva participació i èxit acadèmic. També es parlarà de “Salut i poble gitano”, amb Ana Giménez, per analitzar alguns determinants socials de la salut que enfronten la comunitat gitana i en específicament les dones gitanes. Hi haurà una altra ponència a càrrec de Coral Cortés sobre “Apoderament i lideratge” que posarà en valor l’exemple de dones gitanes apoderades i líders de diferents àmbits, com la política, la cultura o l’educació. I finalment, Omara Delgado parlarà de “Reptes i nous escenaris” per concloure amb diferents situacions que afecten el dia a dia de les dones gitanes actuals com poden ser  la discriminació, l’estigmatització i les barreres educatives i laborals.

Comparteix

També t'interessarà