⏯️ Lleida es queda sense servei de bus urbà per la vaga de la plantilla

ACN
25-03-2022
  • ⏯️ Lleida es queda sense servei de bus urbà per la vaga de la plantilla
  • ⏯️ Lleida es queda sense servei de bus urbà per la vaga de la plantilla
  • ⏯️ Lleida es queda sense servei de bus urbà per la vaga de la plantilla

Els busos urbans no circulen aquest divendres a la capital del Segrià per la vaga convocada pel comitè d'empresa d'Autobusos de Lleida per reclamar l'increment salarial previst per al 2022. La concessionària del servei, Moventis, assegura que els piquets que protesten a les portes de les cotxeres "impedeixen la sortida dels busos" i, per tant, que es compleixin els serveis mínims. El comitè, que xifra en el 100% el seguiment de l'aturada, ho nega i sosté que "a les persones que tenen assignat el servei ningú els ha dit que surtin i els busos estan parats".

Usuaris han expressat les seves queixes en trobar-se que no circulava cap bus. Molts no sabien que hi havia vaga i altres esperaven en va l'arribada d'algun dels busos en serveis mínims.

Autobusos de Lleida-Moventis responsabilitza els piquets que, des de primera hora del matí protesten a les portes de les cotxeres, d'impedir que es compleixin els serveis mínims pactats entre empresa i treballadors per a la jornada de vaga d'aquest divendres. Així mateix, a través de les xarxes socials, la concessionària del servei ha demanat disculpes als usuaris davant l'alteració de la normalitat del servei.

Des del comitè d'empresa, que convoca la vaga, neguen que els piquets informatius siguin els responsables que no s'ofereixin els serveis mínims. "Hi ha un cap de tallar a dins, que és l'encarregat de posar els busos i el servei en marxa, i no estem impedint que surtin els busos perquè ni ho proven", ha assenyalat el president del comitè, Paco Morales. "Algú de donar l'ordre i algú és responsable del transport públic a la ciutat i si no hi ha servei no és culpa nostra", ha remarcat. "Algú haurà de donar explicacions públiques del perquè no han sortit els busos, ja sigui la Paeria o la direcció de l'empresa", ha afegit Morales.     

"La vaga no va contra la ciutadania de Lleida sinó contra Moventis que és qui no ens paga l'increment salarial però malauradament la ciutadania es veu afectat per una qüestió que tenim tot el dret defensar", ha afirmat el president del comitè d'empresa d'Autobusos de Lleida-Moventis. La voluntat del comitè és quedar-se tota la jornada a les portes de les cotxeres. "Si surten els busos i comencen a circular amb els serveis que toca, anirem cap a l'estació d'autobusos per informar, que és la tasca del piquet informatius", ha indicat.

Segons el comitè d'empresa, el motiu de la vaga és "l'incompliment de l'empresa a aplicar l'increment salarial pactat al conveni per a l'any 2022" que, després d'haver-se disparat l'IPC, se situaria en el 7%. En canvi, l'empresa considera que no pot assumir aquest augment. Així mateix, adverteix  que "si després de la vaga, l'empresa continua el procés d'inaplicació es continuaran fent mobilitzacions i un altre dia de vaga el 22 d'abril".

Els serveis mínims pactats entre empresa i treballadors preveien la circulació d'un 44% dels busos durant la jornada. Tot i això, no ha sortit cap bus des de 6 hores, quan ha començat l'aturada, que està previst que s'allargui fins a les 22.30 h. L'oficina d'informació situada a l'avinguda de Madrid tenia la persiana mig abaixada. Autobusos de Lleida compta amb una plantilla de 125 treballadors.  

De la seva banda, l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, manté contactes amb els treballadors i l'empresa per tal de mediar en aquest conflicte laboral, tal com s'estableix en el contracte de la concessió del servei.

Queixes d'usuaris per no poder usar el servei

Moltes de les parades de bus urbà de Lleida estaven buides mentre que en altres hi havia persones que esperaven l'arribada d'algun bus. La majoria desconeixien la convocatòria de vaga i altres confiaven poder agafar algun dels vehicles que havia de circular d'acord amb els serveis mínims previstos.

Alguns usuaris han expressat les seves queixes en assabentar-se que no hi havia servei. "He d'anar a l'altra punta de Lleida i ara hi hauré d'anar caminant, ja va bé però no tant quan vas carregat", ha afirmat una usurària. "Anava a l'Aliança a fer-me unes proves i m'he trobat que no hi busos però estan en el seu dret i ho trobo molt be", ha assenyalat una altra usuària. Sobretot, els usuaris s'han queixat de la manca d'informació.   

Municipalització del servei

Aquest divendres, el Ple de la Paeria debatrà una moció presentada pel Comú de Lleida que reclama la municipalització del servei de transport urbà de passatgers. El text emplaça l'Ajuntament a descartar prorrogar el contracte signat amb la concessionària i donar-lo per acabat l'octubre del 2022 i iniciar el procés per recuperar la gestió directa municipal del servei. Des del comitè d'empresa asseguren que veuen amb bons ulls la proposta.  

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta