Lleida es suma a la Declaració de Terrassa sobre pobresa energètica, que exigeix la condonació del deute a les famílies vulnerables

REDACCIÓ
06-09-2019
  • Lleida es suma a la Declaració de Terrassa sobre pobresa energètica, que exigeix la condonació del deute a les famílies vulnerables

El tinent d’alcalde Sergi Talamonte i la regidora Regina Cairol han participat a la Cimera sobre la pobresa energètica que s’ha celebrat al centre cívic President Macià de Terrassa, amb la participació de representants de mig centenar de consistoris. En la trobada s’ha acordat una posició unitària, d’acord amb les entitats del tercer sector i altres institucions, per fer front al requeriment presentat per l’empresa Endesa per tallar la llum a milers de famílies vulnerables.

Els ajuntaments catalans, amb ple suport de la Paeria, han acordat exigir la condonació del deute a les famílies considerades vulnerables, segons acrediten els informes dels Serveis Socials. Aquest deute no es considera legítim, d’acord amb la llei 24/2015 i més tenint en compte que Endesa no ha volgut firmar els convenis amb els ajuntaments que preveu aquesta normativa. Els consistoris no reconeixen tampoc tenir cap deute amb l’empresa, atès que no hi ha cap conveni signat.

Durant la trobada, han explicat Talamonte i Cairol, també s’ha volgut deixar molt clar que no es toleraran amenaces i s’ha demanat la retirada de la carta enviada per Endesa. Es demana igualment a les empreses subministradores que deixin d’assetjar a aquestes famílies i que apliquin el principi de prudència en els talls de subministrament que invoca la llei 24/2015 per aquest dret bàsic de les persones.

En cas que Endesa o cap altra empresa subministradora en faci cas omís i decideixi dur a terme aquests talls de subministrament a persones vulnerables, els Ajuntaments imposaran sancions i posaran en marxa accions judicials contra les companyies, d’acord també amb la Generalitat de Catalunya, les Diputacions i entitats supramunicipals.

Els ajuntaments catalans insten també al Govern de la Generalitat perquè, a través de les conselleries corresponents i la col·laboració amb les entitats municipalistes, entomi el lideratge de la defensa dels drets dels ciutadans en matèria energètica i doti de recursos tècnics els municipis per dur a terme el desplegament de la llei.

Aquesta Declaració de Terrassa servirà com a base per a una moció que el govern municipal portarà al pròxim ple de la Paeria i que també es preveu debatre a la diputació de Lleida i els consells comarcals. El document final se seguirà treballant en pròximes reunions amb la Generalitat i altres administracions implicades, amb la voluntat de mantenir una postura ferma, clara i unitària de les institucions catalanes en aquesta qüestió, han assegurat Talamonte i Cairol. 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Veuràs algun partit del Mundial de futbol de Qatar?